Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Μαθήματα ζωής από... τον σκύλο μας


Ο τετράποδος φίλος μας μπορεί εκτός από αγάπη να μας δώσει και μαθήματα ζωής! Αυτό υποστηρίζει ο συγγραφέας και εκπαιδευτής σκύλων Ryan O'Meara στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Έξυπνο σκυλί: Μαθήματα ζωής από τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου» που κυκλοφορεί στο εξωτερικό από τον οίκο Veloce Publishing.

Το βιβλίο είναι μία πρωτότυπη πρόταση που βασίζεται στην παραδοχή ότι ο σκύλος είναι «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου».Περιγράφει πώς ο σκύλος κατάφερε να αποκτήσει αυτόν το τίτλο και πώς εμείς, αν αντιγράψουμε τον τρόπο σκέψης του σκύλου, μπορούμε να βελτιώσουμε το επίπεδο της ευτυχίας μας, τις φιλίες μας, τον τρόπο που λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας, ακόμα και τα οικονομικά μας.

Ένα απλό παράδειγμα για ....
...να δούμε που «υπερέχει» ο σκύλος είναι το παρακάτω καθημερινό περιστατικό, για κάποιον που έχει σκύλο. Γυρνάς σπίτι και βρίσκεις το σκύλο σου να μασάει το παπούτσι σου. Νιώθεις θυμό και θέλεις να τον τιμωρήσεις, αλλά η συμπεριφορά του δεν σου επιτρέπει να του κρατήσεις θυμό. «Είναι ξεκάθαρο ότι έχει καταλάβει ότι έκανε λάθος» σκέφτεσαι. Στην πραγματικότητα όμως η συμπεριφορά του δε σημαίνει ότι νιώθει τύψεις, αντίθετα γνωρίζει ότι η υποτακτική συμπεριφορά τον βγάζει από δύσκολες καταστάσεις, όπως τη σύγκρουση μαζί σου.

«Τα σκυλιά γνωρίζουν ότι η ζωή είναι πολύτιμη, για αυτό και αποφεύγουν να συγκρουστούν για κάτι μικρό και ασήμαντο, κάτι που οι άνθρωποι κάνουν σε καθημερινή βάση. Αν χάσουμε τη μικροπρεπή περηφάνια μας θα καταφέρουμε πολλά περισσότερα σε μικρότερο χρονικό διάστημα και ο κόσμος θα είναι καλύτερος» τονίζει ο συγγραφέας.

Ο σκύλος όμως μπορεί να μας δώσει και άλλα σημαντικά μαθήματα, όπως να μάθουμε να εμπιστευόμαστε περισσότερο το ένστικτό μας. Συνήθως αγνοούμε τα ένστικτά μας , καθώς υπερ-αναλύουμε μία κατάσταση πριν καταλήξουμε σε μία απόφαση που δεν μας ταιριάζει απαραίτητα, παρόλο που είναι λογική.

Επίσης μπορούμε να μάθουμε πώς να γίνουμε καλύτεροι στο να λύνουμε προβλήματα και να δίνουμε λύσεις σε αυτά που μας απασχολούν. Ο σκύλος όταν θέλει κάτι στρέφει όλη του την προσοχή εκεί μέχρι να το καταφέρει. Επίσης δεν διστάζει να πάρει άμεσες αποφάσεις για να το πετύχει. Αλλά και για μία πιο θετική στάση στη ζωή μπορούμε να στραφούμε στο σκύλο μας, καθώς σε αντίθεση με τον άνθρωπο, που ανησυχεί για το μέλλον και είναι απορροφημένος από το παρελθόν, ο σκύλος βρίσκει τη χαρά τη ζωής στο εδώ και τώρα. Αν θέλουμε να είμαστε χαρούμενοι, το πρώτο βήμα θα είναι να «σπάσουμε» την ημέρα μας σε μικρές και χωρίς έννοιες στιγμές ώστε να έχουμε χαρά μέσα στη ρουτίνα μας.

Τέλος ο συγγραφέας τονίζει «Επιμείνετε και θα δείτε ότι η ζωή δεν είναι τόσο άσχημη, εξάλλου αν έχετε καλή υγεία, φαγητό και στέγη πάνω από το κεφάλι σας τότε όλα τα άλλα είναι μπόνους»!

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ http://www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου