Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ - ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, Η ΦΕΤΙΝΗ ΜΕΡΑ


H φετινή Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι αφιερωμένη από την UNESCO στην πολιτιστική κληρονομιά του νερού. 
Η εξασφάλιση του πολυτιμότερου αγαθού για την ανθρώπινη ζωή, του νερού, έχει οδηγήσει διαχρονικά στην δημιουργία μιας σημαντικής κατηγορίας της πολιτιστικής κληρονομιάς η οποία περιλαμβάνει: μνημεία, αντικείμενα, τεχνολογία  αλλά και  αξίες που διαμορφώθηκαν στην άυλη πτυχή του πολιτισμού μας.

Δίπλα σε ποτάμια, λίμνες και πηγές γεννήθηκαν οι πρώτες ανθρώπινες εγκαταστάσεις  για τις οποίες το νερό αποτέλεσε απαραίτητο αγαθό, έδωσε κίνηση σε φτερωτές ενώ κινητοποίησε την ανθρώπινη εφευρετικότητα και επινοητικότητα.

Τα σημάδια της σχέσης του ανθρώπου με το νερό είναι γύρω μας : νερόμυλοι,  πηγάδια , υδραγωγεία , γεφύρια , κρήνες, δεξαμενές. Μας υποδεικνύουν μια πιο ......
.....ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων από τις τοπικές κοινωνίες, στηριγμένη στην προτεραιότητα της διαφύλαξής τους, η οποία  έχει ξεχασθεί. Σημάδια  που πρέπει να διασωθούν και να προστατευτούν  μαζί με τα τοπία που τα περιβάλλουν όπως άλλωστε επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την  Προστασία του Τοπίου.
Ειδικά σήμερα που οι πιέσεις να ιδιωτικοποιηθεί και το νερό είναι πια μεγάλες, η σύνδεση της διαχρονικής προστασίας της πολιτιστικής αυτής κληρονομιάς με τις σύγχρονες εξελίξεις, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία._
farmaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου