Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα σήμερα και αύριο στην Αθήνα


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ http://www.clickatlife.gr/
Ο διεθνής σταρ με την πολυσχιδή καλλιτεχνική προσωπικότητα, ο φημισμένος Εμίρ Κουστουρίτσα έρχεται στην Αθήνα μαζί με τη μπάντα του, για δύο εκρηκτικές συναυλίες, όπου το ροκ συναντά το βαλκανικό πανηγύρι.


Τα Βαλκανικά παραδοσιακά ακούσματα, ο ήχος των χάλκινων πνευστών, των βιολιών και της γκρανκάσας, τα δημοτικά και τα τσιγγάνικα τραγούδια, είχαν πάντα έναν κοινό παρανομαστή: τη φλόγα του έρωτα και την ευτυχία της συνεύρεσης, τον καημό του πόνου και της απώλειας, τη χαρά της γιορτής, το απόλυτο πάθος για την ίδια τη ζωή.


Μελωδίες άλλοτε εκρηκτικές και χαρμόσυνες κι άλλοτε σπαρακτικές και λυπητερές, πάντα όμως πολυσυλλεκτικές και ταξιδιάρικες που διαπερνούσαν τα σύνορα, ενώνοντας αισθητικά και πολιτιστικά ανθρώπους διαφορετικών τόπων, φυλών και εποχών θα γεμίσουν την αίθουσα του Mεγάρου Mουσικής Αθηνών στις 5 και 6 Απριλίου.


Αυτό που κάποιοι το ονομάζουν Μακεδονίτικα, Σέρβικα ή Βοσνιακά τοπικά μουσικά ιδιώματα και κάποιοι άλλοι Βαλκανική δημώδη τζαζ μουσική, δεν είναι ....
....τίποτε άλλο από νομαδικές λαϊκές μελωδίες. Μία αυτοδίδακτη αλλά πάντα περίτεχνα καμωμένη μουσική φόρμα, σάρκα απ' την καθημερινότητα κάποιων λαών, που αφηγείται με στίχους και νότες τα βιώματα, την ιστορία και τα όνειρά τους.


Αυτή τη μουσική ανέδειξε και πρόβαλε διεθνώς τα τελευταία χρόνια, ο διάσημος και πολυτάλαντος Σερβοβόσνιος σκηνοθέτης, ηθοποιός, μουσικός και τραγουδιστής Εμίρ Κουστουρίτσα, είτε χρησιμοποιώντας την για να ντύσει τις περίφημες ταινίες του, είτε -κατά πολλούς- οπτικοποιώντας την ίδια μέσω των αριστουργηματικών του έργων και εμείς θα την απολαύσουμε σε όλο της το μεγαλείο σε δύο μοναδικές βραδιές.


Λίγα λόγια για τον Εμίρ Κουστουρίτσα


Μεγαλωμένος σε μουσουλμανική οικογένεια στη Γόριτσα, σήμερα πλέον έχει βαπτιστεί χριστιανός, είναι ο εθνικός πρεσβευτής της Σερβίας στη UNICΕF και διευθύνει το ιδιωτικό του φεστιβάλ κινηματογράφου που ίδρυσε στο Κάστεντορφ.


Σαν ηθοποιός έχει εμφανιστεί σε διεθνείς παραγωγές άλλων σκηνοθετών όπως ο Πατρίς Λεκάντ και ο Νήλ Τζόρνταν, ενώ στη λαμπρή καριέρα του έχει συνεργαστεί με άλλους κορυφαίους δημιουργούς, σαν τους συγγραφείς Ντούσαν Κοβάσεβιτς και Αμπντουλάχ Σιντράν στο σενάριο και βέβαια τον συνθέτη Γκόραν Μπρέγκοβιτς ο οποίος υπέγραψε τη μουσική των πρώτων κυρίως ταινιών του.


Τα τελευταία χρόνια αποτελεί την ψυχή του μουσικού σχήματος «Emir Kusturica and The No Smoking Orchestra», στο οποίο μάλιστα συμμετέχει και ο ένας του γιος ως ντράμερ. Μαζί τους δημιούργησε μία πανκ-όπερα που παρουσιάστηκε στη Βαστίλη, έγραψε τη μουσική για πολλές ταινίες του, κυκλοφόρησαν ως τώρα επτά συνολικά άλμπουμ, ενώ οργανώνουν συνεχώς διεθνείς περιοδείες.


Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 5 & 6 Απριλίου, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 2107282333._
farmaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου