Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Νέες εκθέσεις στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών


Δύο νέες εκθέσεις στο Τελλόγλειο θα μυήσουν τους επισκέπτες στο «παιχνίδι» της χαρακτικής και της τέχνης.


Μετά τη λήξη της μεγάλης έκθεσης «Henri de Toulouse Lautrec», η οποία τους πέντε μήνες παραμονής της στη Θεσσαλονίκη, προσέλκυσε περισσότερους από ογδόντα χιλιάδες επισκέπτες, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, ετοιμάζεται να προσκαλέσει το κοινό της πόλης σε δύο νέες εκθέσεις του, τις «Παύλος Βασιλειάδης-Περιβάλλοντα» και «Έλληνες χαράκτες από τη δωρεά Δημητρίου Τσάμη», οι οποίες εγκαινιάζονται την Παρασκευή 8 Απριλίου, στις 20:00.


Η έκθεση «Παύλος Βασιλειάδης-Περιβάλλοντα», καλεί τους επισκέπτες σε ένα παιχνίδι αναζήτησης και ανακάλυψης έργων του δημιουργού Παύλου Βασιλειάδη, σε διάφορα σημεία του μουσείου. Οι παρευρισκόμενοι μπορούν να ...
...παίξουν με τα ξύλινα σπίτια στην εγκατάσταση «Πόλις», που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1979 αλλά και να πιάσουν έναν ολόκληρο κόσμο με τα χέρια τους, όπως γίνεται με τους «Κόσμους» καθώς σφαίρες αιωρούνται στον χώρο και πάνω τους αποτυπώνονται αστερισμοί.


Στο παιχνίδι




«Κοινή συνισταμένη στα καλλιτεχνικά περιβάλλοντα που παρουσιάζονται στην έκθεση και καλύπτουν χρονολογικά το σύνολο σχεδόν της πορείας του Παύλου Βασιλειάδη, είναι ότι μας δείχνουν καινούριους τρόπους να βιώνουμε τον κόσμο, μας θέτουν ερωτήματα εκεί όπου έχουμε σίγουρες απαντήσεις, μας ξεβολεύουν και μας βάζουν και πάλι στο παιχνίδι», αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης, Παναγιώτης Μπίκας.


Στην άλλη έκθεση που φιλοξενείται στους χώρους του Τελλόγλειου, «Έλληνες Χαράκτες από τη Συλλογή Δημητρίου Τσάμη» φιλοξενείται το σύνολο των χαρακτικών, που ο Δημήτριος Τσάμης δώρισε στο Ίδρυμα Τεχνών το 2001. Τα χαρακτικά της συλλογής παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ποικιλότητα των τεχνικών που χρησιμοποιούνται, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις εκάστοτε επιλογές του καλλιτέχνη, ο οποίος ενδιαφέρθηκε για το έργο των χαρακτών που είχαν ως επίκεντρο το ελληνικό τοπίο και την ανθρώπινη μορφή.


Στο πλαίσιο των εκθέσεων, προγραμματίζεται και μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το Σάββατο 9/4 (12:00), η ομάδα «Μίνθη» παρουσιάζει το παραδοσιακό παραμύθι της Δυτικής Αφρικής «Κιρικού και Καραμπά», που περιγράφει την ιστορία ενός μικρόσωμου αγοριού, το οποίο οπλισμένο μόνο με τη θέληση και το κουράγιο του αναλαμβάνει να σώσει το χωριό του από μια κακιά μάγισσα. Το έργο παρουσιάζεται με αφήγηση, παραδοσιακούς αφρικάνικους χορούς και κρουστά. Την επόμενη μέρα (12:00), έρχεται «Ο τσάρος της Θάλασσας». Το παραμύθι αφηγείται η Ανθή Θάνου και τη συνοδεύει μουσικά ο Παναγιώτης Κούλελης με ούτι, κιθάρα, νέι και μικρά κρουστά όργανα. Την Τετάρτη 13/4 (19:00), πραγματοποιείται αφιέρωμα στα 200 χρόνια από τη γέννηση του F. Liszt, με μια συναυλία αφιερωμένη στα έργα του.


Πληροφορίες: Νέες εκθέσεις στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ (Αγίου Δημητρίου 159, 2310991378), από 8/4 έως 19/6, ώρες λειτουργίας Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή (09.00 - 14.00), Τετάρτη (09.00-14.00 και 17.00-21.00), Σάββατο, Κυριακή (10.00-18.00), είσοδος 5€.
http://www.clickatlife.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου