Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

ΚΑΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ''ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ''

Kαι ενώ η Λιβύη είναι εγκλωβισμένη στις εσωτερικές της μάχες, αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή. Από την μια χιλιάδες εγκαταλείπουν τις ταραχές, από την άλλη οι παραμένοντες κάτοικοι λένε ότι δεν θέλουν ''διεθνή βοήθεια'', θεωρώντας τη ως μια άλλη μορφή καταπίεσης. 


Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Λίαμ Φοξ επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι μια βρετανική διπλωματική ομάδα βρίσκετε στην ανατολική Λιβύη και προσπαθεί να έλθει σε επαφή με τους διαδηλωτές. Ο Φοξ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι ομάδα των Μυστικών Αγγλικών Δυνάμεων (SAS) είχε συλληφθεί από δυνάμεις στασιαστών.

Οι στρατιώτες της SAS συνόδευαν έναν Βρετανό διπλωμάτη στους αντάρτες.
Ο δρόμος για αυτούς που εγκαταλείπουν  τη Λιβύη είναι επίσης ο εμπορικός δρόμος για εκατοντάδες Λίβυους που ζουν πουλώντας καύσιμα στην Τυνησία για δέκα φορές πάνω από  την τιμή που καταβάλλουν πίσω στη χώρα τους! 


''Λιβύη και Καντάφι είναι ένα. Ζήτω Καντάφι. Αφήστε τον να ......

...παραμείνει στην εξουσία για όλη του τη ζωή'', φωνάζει ένας από τους εμπόρους, ο Λίβυος υπήκοος Μαχμούντ σε δημοσιογράφους του ASSOCIATED PRESS. 

Και όσο μερικοί μπορεί να υποστηρίζουν τον  Καντάφι, οι περισσότεροι Λίβυοι περιφρονούν τις Ηνωμένες Πολιτείες. 


Ο Ahmed είναι Λίβυος υπήκοος και εργάζεται στην Τυνησία. Για μέρες προσπαθεί να περάσει τα σύνορα για να ελέγξει την οικογένειά του που βρίσκονται στην άλλη πλευρά. Γνωρίζει ότι κάποιοι από αυτούς έχουν τραυματιστεί. 

Η απάντηση, λέει, δεν είναι οι ξένες επεμβάσεις. ''Οι άνθρωποι εδώ δεν θέλουν έναν άλλο στρατό έρθει στη Λιβύη", λέει ο Αχμέτ. 

Αλλά τα ''πολιτισμένα'' έθνη φαίνεται να δίνουν ελάχιστη σημασία στο τι πραγματικά θέλουν οι Λίβυοι. Η συζήτηση για μια ζώνη απαγόρευσης υπερπτήσεων πάνω από τη Λιβύη συνεχίζεται, ενώ τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ πλέουν κοντά στην  Λιβυκή ακτή. 


''Η Αμερική προσφέρει βοήθεια όχι για τους Λίβυους, αλλά για τον έλεγχο, για το  φυσικό αέριο - αυτό είναι το πρόβλημα", λέει ο Αχμέτ. 


Οι άνθρωποι στη Λιβύη είναι κατά της εξωτερικής ανάμειξης, γιατί ξέρουν καλά την τιμή που συχνά καταβάλλεται για τη λεγόμενη ''ανθρωπιστική βοήθεια''. 


Η ιστορία έχει δείξει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια, σε κάθε εμπόλεμη ζώνη είναι τις περισσότερες φορές μεταμφιεσμένη στρατιωτική βοήθεια. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία διαπιστώθηκε πολλάκις ότι τα φορτηγά παροχής βοήθειας του ΟΗΕ στην πραγματικότητα ασχολούνταν με την μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού. 



Στο Αφγανιστάν, η ίδια η Αμερική έδωσε όπλα στους Ταλιμπάν στις αρχές του 1980, τα ίδια όπλα ''επέστρεψαν'' για να στοιχειώσουν τον αμερικανικό στρατό μετά την εισβολή της Αμερικής στο Αφγανιστάν το 2001. Έτσι δεν προκαλεί κατάπληξη ότι Λίβυοι, υποστηρικτές ή μη του Συνταγματάρχη Καντάφι, είναι ενωμένοι σε ένα θέμα ,δεν θέλουν εξωτερική παρέμβαση και ιδιαίτερα από την Αμερική._
farmaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου