Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

«Αποτροπή δεκαεννέα αυτοκτονιών, που εκδηλώθηκαν μέσω διαδικτύου κατά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο έτους 2011»


Στο πλαίσιο προληπτικής δράσης, του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΩΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, κατά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο έτους 2011, εντοπίσθηκαν στο διαδίκτυο, δεκαεπτά (17) ημεδαποί, εκ των οποίων πέντε (5) ανήλικοι και δύο (2) αλλοδαποί, εκ των οποίων ένας (1) ανήλικος, ηλικίας από 13 μέχρι 51 ετών,οι οποίοι είχαν εκδηλώσει πρόθεση αυτοκτονίας.

Οι ανωτέρω ήταν χρήστες του Ίντερνετ, σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, εικονικών δωματίων ( chat room ) και διαδικτυακών παιχνιδιών, όπου μέσω αυτών δήλωναν την πρόθεση τους, με διάφορους τρόπους, να αυτοκτονήσουν, γνωστοποιώντας την πρόθεση τους αυτή καθώς και μηνύματα απόγνωσης, σε δημόσια θέα.

Για την έρευνα και τελική διάσωση τους, σημαντικός ήταν και ο ρόλος των ....
...χρηστών του Ίντερνετ, από την χώρα μας, οι οποίοι ενημέρωναν, μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας, τη ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ, για τα μηνύματα απόγνωσης που εντόπιζαν στο διαδίκτυο, τα οποία στη συνέχεια διερευνούνταν ψηφιακά και σχηματιζόταν δικογραφία, η οποία προωθείτο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να δοθούν σχετικές παραγγελίες προς τους παρόχους υπηρεσιών Ίντερνετ.

Για τις παραπάνω περιπτώσεις κλήθηκαν ψυχολόγοι, από το Χαμόγελο του Παιδιού και την Μ.Κ.Ο. Κλίμακα, με σκοπό να διερευνήσουν επιστημονικά τα μηνύματα απόγνωσης και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατά περίπτωση.

Η αμεσότητα στη ψηφιακή διερεύνηση των παραπάνω περιπτώσεων, είχε σαν αποτέλεσμα τον εντοπισμό δύο (2) ατόμων, τα οποία διασώθηκαν, μετά από κίνδυνο της ζωής τους και τα οποία νοσηλεύθηκαν σε Νοσοκομεία, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της υγείας τους.

Συνολικά από το έτος 2006 μέχρι σήμερα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αποτρέψει από πρόθεση αυτοκτονίας -160- άτομα ._
farmaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου