Το Ερζερούμ (Θεοδοσιούπολις κατά τους βυζαντινούς χρόνους, σήμερα στα τουρκικά Erzurum) |
Μια συγκλονιστική μαρτυρία για τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης διασώζεται στα ημερολόγια του Γιώργου Χατζηδημητριάδη (1883-1968), φωτίζοντας μια δύσκολη εποχή.
Οι αναμνήσεις του Γιώργου Χατζηδημητριάδη αποτυπώνονται στο βιβλίο του «Ημερολόγιο Εξορίας, Ερζερούμ 1943» (εκδ. Εστία) που κυκλοφόρησε σε επιμέλεια και μετάφραση της εγγονής του, Νίκης Σταυρίδη. Με την εφαρμογή του νόμου περί Φόρου Περιουσίας το 1943, ο συγγραφέας στάλθηκε εξορία, μαζί με άλλους περίπου 1400 άντρες από την ελληνική, αρμενική και εβραϊκή μειονότητα της Κωνσταντινούπολης και άλλων πόλεων, στην ύπαιθρο του Ερζερούμ. Το ημερολόγιό του αναφέρεται σε αυτή την περίοδο εξορίας. Σε όλη του τη ζωή, εκτός από την αλληλογραφία που κρατούσε με συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, δεν είχε γράψει ποτέ πριν, ούτε και έγραψε μετά από αυτό.
Το βιβλίο του Χατζηδημητριάδη θα .........
......παρουσιαστεί στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών (Δημητρίου Σούτσου 46, Αμπελόκηποι) στις 17 Μαρτίου, στις 19:00 το απόγευμα. Για την έκδοση θα μιλήσουν η Αιμιλία Θεμοπούλου (Επίκουρη Καθηγήτρια Οθωμανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών), ο Νίκος Ουζούνογλου (καθηγητής ΕΜΠ, Πρόεδρος του Νέου Κύκλου Κωνσταντινουπολιτών), ο Στέφανος Πεσμαζόγλου (καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου), η Μαρία Χαρισιάδου (μεταφράστρια) και η Νίκη Σταυρίδη. Η τελευταία μάλιστα σημειώνει: «Η ενασχόληση –μετάφραση και επιμέλεια αντίστοιχα– με το ημερολόγιο και τις επιστολές του Γιώργου Χατζηδημητριάδη υπήρξε πηγή απρόσμενης ευχαρίστησης, πέρα από τη συγκίνηση που, όπως ήταν φυσικό, συνόδευε αυτό το ξαναζωντάνεμα της επαφής με τον αγαπημένο πρόγονο. Ήταν ταυτόχρονα μια επανασύνδεση με ένα κομμάτι κοινής ιστορίας των ανθρώπων μιας άλλης εποχής κι ενός άλλου τόπου». Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Νέο Κύκλο Κωνσταντινουπολιτών και τις εκδόσεις της Εστίας.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα του βιβλίου
Ο Γιώργος Χατζηδημητριάδης γεννήθηκε το 1883 στη Νίγδη της Καππαδοκίας. Γύρω στο 1895 μετανάστευσε στην Πόλη για να σπουδάσει και να εργαστεί. Με την εφαρμογή του Φόρου Περιουσίας (VarlIk Vergisi) το 1943, εστάλη σε καταναγκαστικά έργα στο Ερζερούμ της ανατολικής Τουρκίας, μαζί με άλλους άντρες από την αρμενική, εβραϊκή και ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης, της Προύσας και της Ανατολικής Θράκης, ενώ στο μεταξύ είχε δημευθεί η περιουσία όλων και είχαν βγει σε πλειστηριασμό τα υπάρχοντά τους. Ο Γ. Χατζηδημητριάδης πέθανε το 1968 στην Πόλη.
Πληροφορίες: Παρουσίαση βιβλίου στις 17 Μαρτίου και ώρα: 19:00, στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών,Δημητρίου Σούτσου 46, Αμπελόκηποι, Αθήνα – μετρό Αμπελόκηποι. Τηλ.: 210 6464270._
farmaki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου