Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Χαός στα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια........

Το φάντασμα του χιονιά πλανάται ακάθεκτο για τουλάχιστον επτά μέρες πάνω από την Ευρώπη προκαλώντας χάος στις συγκοινωνίες και τις μεταφορές, εγκλωβίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε παγωμένα αεροδρόμια και φυσικά, καταστρέφοντας τις χριστουγεννιάτικες διακοπές χιλιάδων ευρωπαϊκών οικογενειών. 
Στην διάρκεια της νύχτας πυκνό χιόνι έπεσε σε ολόκληρη την βόρεια Ευρώπη με αποτέλεσμα  πολλά  ευρωπαϊκά αεροδρόμια να βρίσκονται  σε πραγματική κατάσταση χάους, αφού οι διακοπές παροχής των υπηρεσιών τους ή οι ακυρώσεις πτήσεων αποτελούν μέρος του προγράμματος  λειτουργίας των αερολιμένων σε Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Αυστρία, Ολλανδία και Βέλγιο.
Περισσότερες από.........................
 1.000 πτήσεις ακυρώθηκαν στα μεγάλα αεροδρόμια της Γερμανίας, στη Φραγκφούρτη, στο Μόναχο και στο Βερολίνο, ενώ πολλές είχαν καθυστέρηση καθώς το χιόνι που έφθασε τα 40 εκατοστά κάλυψε ολόκληρη τη χώρα.
Ωστόσο, στις  εννιά σήμερα το πρωί άνοιξε και πάλι το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης ύστερα από τρίωρη διακοπή στην διάρκεια της οποίας ακυρώθηκαν  139 αφίξεις και 136 αναχωρήσεις. Το αεροδρόμιο αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα παγετού.
Χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια
Χιλιάδες επιβάτες συνεχίζουν να είναι εγκλωβισμένη στο αεροδρόμιο Χίθροου. Η διοίκηση του αεροδρομίου αποφάσισε να προχωρήσει σε χαλάρωση της απαγόρευσης νυχτερινών πτήσεων κι έτσι τις επόμενες τέσσερις μέρες επιτρέπεται η απογείωση αεροσκαφών μέχρι και τη μια μετά τα μεσάνυχτα ενώ προσγειώσεις θα μπορούν να γίνονται σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Συνολικά, δεν αναμένεται να πραγματοποιηθούν περισσότερες από το 30% των προγραμματισμένων πτήσεων μέχρι τις έξι το πρωί αύριο, σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση των αρχών του αερολιμένα.
Στη Γαλλία, το  40% των πτήσεων ματαιώθηκαν στα  αεροδρόμια Σαρλ Ντεγκόλ και  Ορλί   μέχρι χθες τη νύχτα. Μόνο στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκόλ βρίσκονταν  εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 3.000 επιβάτες στους οποίους διανεμήθηκαν υπνόσακοι και θερμαντικές κουβέρτες. Πάντως από σήμερα το Σαρλ Ντεγκόλ ανακοινώθηκε πως θα λειτουργήσει 24 ώρες το 24ωρο ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση αφού οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, ενώ στο Ορλί θα πραγματοποιούνται οι πτήσεις μέχρι τις 11 το βράδυ.
Ακόμη και ο Πύργος του Αϊφελ έκλεισε αναγκαστικά λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων και της μεγάλης ποσότητας χιονιού που έχει σωρευθεί τόσο στον ατσάλινο σκελετό όσο και στους ανελκυστήρες του αξιοθέατου.
Συγκεχυμένη είναι η κατάσταση στο αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας. Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του αερολιμένα των Βρυξελλών, υπάρχει έλλειψη υγρού απόψυξης με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι για την συνέχιση των πτήσεων μετά από τα μεσάνυχτα σήμερα.
Ακόμη και στην Σκανδιναβία, όπου η αντιμετώπιση του χιονιού είναι μια κατάσταση ρουτίνας, πολλά δρομολόγια τραίνων ακυρώθηκαν και οι δρόμοι έκλεισαν λόγω του χιονιού και του παγετού, καθώς οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν.
Στον σιδηροδρομικό σταθμό Σεντ Πανκρας του Λονδίνου,  οι ουρές για τα τραίνα του  Eurostar  προς Γαλλία και Βέλγιο ξεπερνούσε το ένα χιλιόμετρο μέχρι τις οκτώ το πρωί  τοπική ώρα.
H Eurostar καλεί τους επιβάτες να αλλάξουν τα εισιτήρια τους, αφού τα τραίνα άλλαξαν δρομολόγια λόγω των περιορισμών που ετέθησαν στην ταχύτητα των συρμών, ενώ ακυρώθηκαν 13 δρομολόγια χθες και έξι σήμερα.
Απαράδεκτη κατάσταση
Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο ευρωπαίος επίτροπος για τις μεταφορές, Σιίμ Κάλας την χαώδη κατάσταση που επικρατεί σε πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια λόγω της κακοκαιρίας και τόνισε ότι ανάλογη κατάσταση δεν θα πρέπει να επαναληφθεί στο μέλλον.
«Ανησυχώ πάρα πολύ από το επίπεδο των προβλημάτων που προκάλεσε το χιόνι στα ταξίδια στην Ευρώπη. Είναι απαράδεκτο και δεν πρέπει να επαναληφθεί», σημειώνει ο Κάλας σε ανακοίνωσή του.
«Οι εναέριες μεταφορές θα πρέπει να μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα στο μέλλον σε παρόμοιες καταστάσεις», υπογραμμίζει ο Επίτροπος.
(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) από http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου