Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010

Υπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός..............

- Δημόσια διαφοροποίηση βουλευτών από την κυβερνητική πολιτική
- Αβεβαιότητα για την εσωκομματική πειθαρχία ενόψει ψήφισης νέων σκληρών νομοσχεδίων
- 18-20 βουλευτές διαφωνούν με τις επιλογές του Μαξίμου
- Ομαδικά πυρά και από την Αντιπολίτευση


Σε μία συζήτηση που εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους υπερψηφίστηκε από τη Βουλή και από την κυβερνητική πλειοψηφία ο δυσκολότερος προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί ποτέ από την μεταπολίτευση και μετά.

Ο προϋπολογισμός που προβλέπει σκληρότατα μέτρα και εκ βάθρων αλλαγές σε όλα όσα ξέραμε μέχρι τώρα, υπερψηφίστηκε με 156 ψήφους από 298 βουλευτές που ψήφισαν.
Θα επιταχυνθούν πολιτικές εξελίξεις;.....................

Οι φράσεις όπως “δεν είμαστε στρατιωτάκια” ή “σκέφτομαι να παραιτηθώ” που είπαν από το Βήμα της Βουλής οι κύριοι Βουδούρης και Παρασύρης μπορεί από κάποιους στο Μαξίμου να εντάσσονται στο πλαίσιο των ... συνηθισμένων αντιδράσεων, ωστόσο ήδη από την ψηφοφορία για την παραπομπή των πρώην υπουργών της Ν.Δ. για το Βατοπέδι στο κυβερνών κόμμα μοιάζει να διαμορφώνεται μια ομάδα 18-20 βουλευτών που μάλλον δεν διστάζει να διαφωνήσει ανοιχτά με τις κυβερνητικές επιλογές.

Αυτή τη φορά ωστόσο ήταν πολλοί εκείνοι μέσα από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ που εμμέσως πλην σαφώς ύψωσαν το δάκτυλο και είπαν πως ψηφίζουν μόνο και μόνο για να μην πέσει η Κυβέρνηση.
Κάποιοι λένε ότι μεταξύ αυτών είναι ορισμένοι που και στις ΚΤΕ “φωνάζουν” αλλά ποτέ δεν δημιουργούν πρόβλημα στις κρίσιμες ψηφοφορίες.

Άλλοι βλέπουν μεταξύ αυτών βουλευτές που στήριξαν στο παρελθόν την υποψηφιότητα Βενιζέλου, ωστόσο η στάση και η στήριξη της Κυβέρνησης από τον υπουργό Άμυνας δεν αφήνει περιθώρια για υπόνοιες.

Με λίγα λόγια το Μαξίμου ανησυχεί καθώς η “ομάδα” όσων αντιδρούν δεν έχει “στανταρ” χαρακτηριστικά και έτσι τα ερωτήματα γίνονται ακόμη πιο βασανιστικά για τη στάση που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, ειδικά από την αλλαγή του χρόνου και μετά οπότε η Κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει νομοσχέδια που θα τη φέρουν και πάλι σε ρήξη με μεγάλες κοινωνικές ομάδες.

Κάποιοι δεν διστάζουν να πουν ότι το Μαξίμου μελετά ήδη και το σενάριο “επιτάχυνσης των πολιτικών εξελίξεων”, δηλαδή των εκλογών στην περίπτωση που η Κυβέρνηση έχει απώλειες στην ψήφιση ενός κρίσιμου νομοσχεδίου καθώς όλα συσχετίζονται άμεσα με το Μνημόνιο και κατ' επέκταση την επόμενη δόση του δανείου το Μάρτιο...

"Όχι σε όλα"

Όχι σε όλα» δήλωσαν επίσης, τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ (Δημαράς, Σακοράφα, Οικονόμου και Παπαχρήστος) και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που ανήκουν στην Δημοκρατική Συμμαχία και την Δημοκρατική Αριστερά.

Από την συνεδρίαση απουσίασαν οι βουλευτές της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης και Τ. Ιατρίδου, οι οποίοι γνωστοποίησαν την τοποθέτησή τους με επιστολές, που δεν αναγνωρίζονται ως έγκυρες ψήφοι.

Στις ομιλίες τους οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους και υπήρξαν υψηλοί τόνοι με τον πρωθυπουργό να υπεραμύνεται του κυβερνητικού έργου και της αναγκαιότητας του μνημονίου, χωρίς αυτό η Ελλάδα θα χρεωκοπούσε, όπως υποστήριξε.

«Δηλώνω και πιο αισιόδοξος από ποτέ για τον Ελληνισμό και την Ελλάδα. Το 2012 θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και το 2013, απαλλαγή απ’ το Μνημόνιο. Τα επώδυνα μέτρα είναι πίσω μας πια» ανέφερε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. «Όπως διαψεύσαμε τις εγχώριες και διεθνείς Κασσάνδρες της καταστροφής, έτσι θα τις διαψεύσουμε μέχρι να μας αφήσουν ήσυχους - μέχρι να καταλάβουν πως αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο λαός, δεν λυγάει και δεν υποκύπτει» συμπλήρωσε.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της κυβέρνησης θεώρησε αναγκαίο να αναιρέσει «πέντε μύθους», οι οποίοι αδυνατίζουν, όπως τόνισε, την προσπάθεια ανάταξης του κύρους της χώρας και βυθίζουν την ελληνική κοινωνία στη μιζέρια και την μοιρολατρία.

Ο πρώτος μύθος, θέλει την κρίση διεθνή, καπιταλιστική, άσχετη με την ελληνική πραγματικότητα. «Ισχύουν και τα δύο» αντέταξε ο Πρωθυπουργός. «Η κρίση βρήκε την Ελλάδα σε κατάσταση κατάρρευσης, επειδή δεν κάναμε αυτά που έπρεπε εδώ και χρόνια».

Ο δεύτερος μύθος, θεωρεί μοιραία την χρεοκοπία. «Δεν υπάρχει πιο διαβρωτική, πιο επικίνδυνη και άδικη συζήτηση, από αυτήν που συντηρούν ορισμένοι: Βρεθήκαμε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, περάσαμε μια κόλαση το 2010, αλλά σταθήκαμε όρθιοι. Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα του χρέους με σύνεση, συστηματικά, οργανωμένα και με προσεκτικές διαπραγματεύσεις, όπως για την επιμήκυνση της αποπληρωμής. Αυτό όμως, θα έχει ευεργετική συνέπεια, μόνον αν παραμείνουμε συνεπείς στις προσπάθειές μας» ανέφερε ο κος Παπανδρέου. «Κι αν δεν στήναμε εκ του μηδενός τον μηχανισμό στήριξης, σήμερα θα είχαμε καταρρεύσει όλοι μας, με ευθύνη μιας κυβέρνησης που φυγομάχησε».

Σύμφωνα με τον τρίτο μύθο, «κάποιοι θέλουν συνειδητά το κακό μας: Δεν αμφισβητώ πως υπάρχουν αυτοί που ποντάρουν στην καταστροφή μας, ότι υπάρχουν οι οίκοι αξιολόγησης που δεν λογοδοτούν πουθενά και γέμισαν με τοξικά ομόλογα τον κόσμο όλο. Όμως η πραγματική διάσταση της διεθνούς κρίσης, είναι άλλη: Ή προχωράμε στην εμβάθυνση της Ένωσης, ή σταθερά στην υποβάθμιση της συνοχής μας, γινόμενοι μάρτυρες ενός εύκολου εθνικισμού».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κος Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του για συγκέντρωση 1 εκατομμυρίου υπογραφών υπέρ του ευρωομολόγου. «Τώρα πρέπει να κάνουμε τις συμμαχίες για να προωθήσουμε μιαν άλλη Ευρώπη». Αν όμως αυτό δεν πετύχει, «θα αναγκαστούμε να κινηθούμε με τις δικές μας δυνάμεις - να δημιουργήσουμε νέες συνεργασίες με την Κίνα, την Ρωσία, την Ιαπωνία, να επενδύσουμε στη νέα γενιά, στα δικά μας πλεονεκτήματα χωρίς δάνειες δυνάμεις. Αλλά ακριβώς αυτό κάνουμε και σήμερα. Κι αυτό προϋποθέτει να παραμείνει αξιόπιστη η φωνή μας, ενώ πολλοί θα ήθελαν να γίνουμε εμείς το εύκολο, εξιλαστήριο θύμα, για την κρίση του ευρώ».

Νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε δεχθεί τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά να λέει όχι στην συναίνεση με την παρούσα κυβερνητική πολιτική και να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ότι "αιχμαλωτίζουν" το μέλλον της χώρας.
(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) από http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου