Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ: ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Δηλώνει ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών: ΄΄περίπου 14.000 κάτοικοι της Ακτής Ελεφαντοστού διαφευγουν απο την πολιτική αστάθεια και τη βία της χώρας, τους ανατολικα στη Λιβερία, σε ένα επίπονο ταξίδι''.


Η μετακίνηση των προσφύγων γίνετε λόγω της επαναληπτικής προεδρικής εκλογής την 28 Νοεμβρίου, μετά την οποία  η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε το όνομα του αρχηγού της αντιπολίτευσης Alassane Ouattara ως νικητή. Αλλά αμέσως μετά το Συνταγματικό Συμβούλιο ακύρωσε τα αποτελέσματα αυτά και δήλωσε ότι κέρδισε ο νυν Πρόεδρος Laurent Gbagbo.


Οι άνθρωποι με τα πόδια, μετά από αρκετές ώρες ή μέρες προσπαθούν να φτάσουν στις φορτηγίδες των ποταμών, που βρέχουν τα δυτικά αφρικανικά έθνη.


Αρκετοί θάνατοι έχουν αναφερθεί μεταξύ των προσφύγων, συμπεριλαμβανομένου ενός ....
..παιδιού που πνίγηκε κατά τη διάρκεια της διέλευσης των ποταμού. Οι παρατηρητές βλέπουν υποσιτισμένα παιδιά και άτομα με ελονοσία, αναπνευστικές λοιμώξεις και διάρροια. ΄΄Σε ορισμένες περιοχές χωρίς καθόλου ασθενοφόρα, είμαστε εκεί για την μεταφορά των ασθενών με τα οχήματα της Ύπατης Αρμοστείας΄΄ , ο οργανισμός ανέφερε .


Η χώρα έχει παραλύσει από έναν πολιτικό αδιέξοδο και δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Διεθνείς δυνάμεις, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Έθνη και την Αφρικανική Ένωση έχουν αναγνωρίσει τον Ouattara ως  νικητή και προτρέπουν τον Gbagbo να εκχωρήσει την εξουσία.
Ηγέτες από την Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών, προειδοποίησαν ότι δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν «νόμιμη βία» για την εκτόνωση της κρίσης, αν ο Gbagbo δεν παραιτηθεί.


Η Ύπατη Αρμοστεία δήλωσε ότι ''οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνονται  και ο αυξανόμενος αριθμός των νεοεισερχόμενων επηρεάζει τις κοινότητες υποδοχής''.


Ο οργανισμός έχει μέχρι τώρα καταγραψεί 14.000 πρόσφυγες από την Ακτή του Ελεφαντοστού στην Λιβερία και έχει ετοιμάσει προμήθειες για να βοηθήσει έως και 30.000 πρόσφυγες στην περιοχή.
Η Ύπατη Αρμοστεία ανησυχεί για τις αναφορές ότι ορισμένα μέλη των "Νέων Δυνάμεων", που υποστηρίζει τον Ouattara, αποτρέπουν τους ανθρώπους να περάσουν στη Λιβερία, μέσω του συνοριακού σημείο διέλευσης στο Loguato.
"Το γεγονός αυτό προκαλεί πρόσφυγες από την περιοχή Ντανανέ να αποκλίνουν με διαδρομή έως και 80 χιλιόμετρα νότια για να εισέλθουν στη Λιβερία. Η Υ.Α. απευθύνει έκκληση για την προστασία των αμάχων και το σεβασμό του δικαιώματος αναζήτησης ασύλου._
farmaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου