Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ....ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΜΕ ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ

Ο Αη Βασίλης είχε δουλέψει σε όλη του τη ζωή. Μέσα στα κρύα και στα χιόνια, μέσα από τις καμινάδες και με τις παράλογες απαιτήσεις όλων των κακομαθημένων. Κουράστηκε και εκτός των άλλων στο παρά πέντε πρόλαβε το συνταξιοδοτικό. Φέτος είπε να κάνει και αυτός Χριστούγεννα με το σπίτι του. 


Η γυναίκα του όμως δεν το έβλεπε καθόλου έτσι. Καθόλου δεν συμμερίζονταν το πνεύμα των Χριστουγέννων η κυρία Αη – Βασίλη.
Από το πρωί τον ...

...σκούνταγε.

«Ξύπνα Βασίλη. Στα λέγα. Να το κόψεις το αγώι, να ανοίξουμε ένα μαγαζί, θα είχαμε τρελαθεί στο δίφραγκο τώρα. Με την ψωροσύνταξη που την έκοψαν κιόλας δεν βγαίνουμε πέρα. Το παιδί απολύθηκε από φαντάρος και δεν έχει δουλειά. Η μικρή έπεσε θύμα περικοπών στην διαφημιστική. Η μεγάλη έχει δάνεια και εμένα δεν μου ήρθε η ανανέωση του βιβλιαρίου του ΟΑΕΕ. Να βγεις να δουλέψεις και φέτος Βασίλη. Έχουμε ευθύνες, έχουμε έξοδα, τόσα δώρα είναι μέσα stock. Δώστα σε μαγαζιά ή στα κινέζικα. Βασίλη…..»

Τον τρέλανε. Σηκώθηκε με βαριά καρδιά από τις κουβερτούλες του, αλλά τον πλάκωναν με τόση γκρίνια. Έσυρε τις παντοφλίτσες του (με πολλαπλές αναφορές και στην ετοιμόγεννη Παναγία και στο νεογέννητο Χριστό) και πήγε προς την αποθήκη. Αυτή από πίσω.

«Βασίλη όχι έτσι…Μη παιδάκι μου…όχι αυτή την κορδέλα Βασίλη… το άφησες αυτό…θα πέσει όπως το βαλες…Κόκκινη βάλε εδώ….Πήρες τηλέφωνο τους προμηθευτές;…όχι αυτόν τον τάρανδο τον άλλον πάρε, αυτός έχει σπασμένο κέρατο…»

Ειδικά η τελευταία λέξη (κέρατο) με κάποιες ακόμη προσθήκες περί γάμου μίλησε κατευθείαν στην καρδιά του.

Όταν πλέον ήταν προς το τέλος η προετοιμασία πετάχτηκε ένα αγγελάκι ( το οποίο είχε ξεμείνει στη ζωή τους ως ψυχοπαίδι και ένεκα ανεργίας δεν βγήκε τίποτε άλλο να κάνει) και του έκανε την κρίσιμη ερώτηση:

«Κύριε Βασίλη που να το βάλω αυτό το έλατο;»

Από την απάντηση που πήρε από τον Αη – Βασίλη προέκυψε και το έθιμο να βάζουμε στην κορυφή του έλατου ένα ....αγγελάκι!

Ηθικό δίδαγμα: Πάντα την πληρώνουν οι αθώοι.
Αν είχε κάνει αυτή την ερώτηση η σύζυγος και ο Αη- Βασίλης θα είχε ξεθυμάνει και η παράδοση από εκεί και πέρα θα επέτρεπε την υλοποίηση μιας βασικής επιθυμίας του έγγαμου βίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου