Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΡΕ ΠΟΥ ΠΑΜΕ, ΡΕ, ΠΟΥ ΠΑΜΕ? ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΟΥΗΔΙΑ

Οι Δανικές μαζί με τις Σουηδικές αρχές συνέλαβαν πέντε άτομα, ύποπτα για το σχεδιασμό "επικείμενης" επίθεσης στην Κοπεγχάγη ενάντιον  εφημερίδας που είχε τυπώσει αμφιλεγόμενα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.


Τρεις από τους τέσσερις συλλήφθέντες στη Δανία είναι κατοίκοι Σουηδίας, είχαν εισέλθει στη Δανία κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη, σύμφωνα με την Δανική Υπηρεσία Ασφαλείας και Πληροφοριών (γνωστή ως PET).


Ο πέμπτος άνδρας συνελήφθη στη ....
....Σουηδία, σύμφωνα με τη Σουηδική Αστυνομία Ασφαλείας (SAPO).


Ο Jakob Scharf, ο επικεφαλής της ΡΕΤ, δήλωσε ότι η "επικείμενη τρομοκρατική επίθεση έχει οριστικά ματαίωθεί". Περιέγραψε ορισμένους από τους υπόπτους ως ΄΄Ισλαμιστές Μαχητές ΄΄.


Η ομάδα σχεδίαζε να εισέλθει στο κτίριο όπου στεγάζεται η καθημερινή εφημερίδα της Κοπεγχάγης Jyllands-Posten, και ήθελαν να ΄΄σκοτώσουν όσους περισσότερους από τους παρόντες΄΄, σύμφωνα με τη ΡΕΤ.


Ο Scharf, δήλωσε ότι οι συλλήψεις έγιναν μετά από στενή συνεργασία με τη Σουηδική αστυνομία.


Οι τρεις ύποπτοι που συνελήφθησαν στη Δανία ζούσαν στη Σουηδία και έχουν ταυτοποιηθεί ως ένας 44χρονος Τυνήσιος, ένας 29χρονος με καταγωγή από το Λιβάνο και ένας 30χρονος Σουηδός υπήκοος με άγνωστη καταγωγή. Ο τέταρτος ύποπτος είναι ένα 26χρονος Ιρακινος που ζουσε στην Κοπεγχάγη κατόπιν αιτήσεως πολιτικού ασύλου.


Ο άνδρας που συνελήφθη στη Σουηδία είναι ένα 37χρονος Σουηδός με καταγωγή από την Τυνησία.


Ανταποκριτής του Al Jazeera στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η Δανική υπηρεσία πληροφοριών περιγράφει τους άνδρες ως «ισλαμιστές με διασυνδέσεις με διεθνή δίκτυα τρομοκρατίας ».


Εν τω μεταξύ, ο Δανός Υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε την πλοκή ως  ΄΄την πιο σοβαρή περίπτωση στη Δανία μέχρι τώρα΄΄.


Οι τέσσερις άνδρες αντιμετωπίζουν προκαταρκτική κατηγορία, την Πέμπτη, ΄΄της απόπειρας να πραγματοποιήσουν μια πράξη τρομοκρατίας΄΄. _
farmaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου