Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Μια ομάδα οπαδών του Alassane Ouattara, ο οποίος αναγνωρίζεται διεθνώς ως νόμιμος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού μετά από εκλογές, έχει καταλάβει την πρεσβεία της χώρας στο Παρίσι.

Η ομάδα κατέλαβε ειρηνικά την πρεσβεία ,με σκοπό να υποστηρίξει την απόφαση Ouatarra να τοποθετήσει νέο πρεσβευτή στη Γαλλία, παρά την άρνηση του προηγούμενου προέδρου, Laurent Gbagbo να παραιτηθεί από την εξουσία.

Η γαλλική αστυνομία έχει ...
...παραταχθεί γύρω από την πρεσβεία για να προστατεύσει τους υποστηρικτές Ouattara, ενώ η κυβέρνηση της Γαλλίας εργάζεται γρήγορα για την έγκριση των νέων διορισθέντων υπαλλήλων της πρεσβείας.

Εν’τω μεταξύ, φόβοι για επανάληψη των συγκρούσεων στην Ακτή αναπτύσσονται μετά από απειλή των ηγέτων της Δυτικής Αφρικής να διώξουν τον Gbagbo από την εξουσία, εάν αυτός δεν εγκαταλείψει τη θέση του οικειοθελώς.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι ο Ouattara κέρδισε τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν σχεδόν πριν από ένα μήνα, αλλά ο πρώην πρόεδρος αρνείται να παραδεχτεί την ήττα, παρά τις κυρώσεις από τον ΟΗΕ, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικανικής Ένωσης.

Ο Gbagbo είναι πρόεδρος από το 2000 και έχει ήδη λήξει η εντολή διακυβερνησής του, σύμφωνα με το Σύνταγμα, κατά πέντε χρόνια!

Η εκλογές ήταν μια προσπάθεια να επανενώθει τη χώρα, η οποία ήταν διαιρεμένη από τον εμφύλιο πόλεμο του 2002-3. Αντ 'αυτού, έχει αναζωπυρώσει εντάσεις που απειλούν να ωθήσουν τη χώρα εκ νέου σε σύγκρουση.

Ο ΟΗΕ έχει ανακοινώσει τουλάχιστον 173 θανάτους σε ταραχές κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Αλλά ο αριθμός των νεκρών θεωρείται από πολλούς να είναι πολύ υψηλότερο, ενώ η αποστολή του ΟΗΕ έχει αποκλειστεί από την διερεύνηση άλλων εκθέσεων.

Από την διαδικασία των  αμφιλεγόμενων  εκλογών, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν ανησυχία σχετικά με εκατοντάδες συλλήψεις, και δεκάδες περιπτώσεις βασανιστηρίων και εξαφανίσεων και κατηγορούν τις δυνάμεις ασφαλείας πως βοήθησαν την επιβολή της ηγεσίας του Gbagbo._
farmaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου