Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΛΟΦΙΟΦΟΡΟΣ ΙΒΙΣ ΕΙΔΟΣ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

Η προσπάθεια της διαφύλαξης-διατήρησης της ΙΑΠΩΝΙΚΗΣ ΛΟΦΙΟΦΟΡΟΥ ΙΒΕΩΣ(Nipponia nippon) συναντά νέες προκλήσεις. Η συνεχώς αυξανόμενη θνησιμότητα με την αυξανόμενη ζήτηση χώρων δόμησης είναι δυο από αυτές. 


Η ΛΟΦΙΟΦΟΡΟΣ ΙΒΙΣ η οποία ήταν ενδημική στην Ιαπωνία, την Κίνα, την Ρωσία και την Κορέα, σχεδόν εξαφανίστηκε το πρώτο μισό του 20 αιώνα. Για 17 χρόνια μάλιστα οι ακαδημαϊκοί είχαν καταχωρήσει το είδος ως εξαφανισμένο, μα το 1981 τυχαία, ανακάλυψαν...
... μερικά άτομα του είδους στην επαρχεία Shaanxi της Βορειοδυτικής Κίνας.


Σήμερα το είδος αριθμεί 1617 άτομα, 997 εκ τον οποίων ελέυθερα στην φύση.
Οι ορνιθολόγοι ωστόσο επισημαίνουν ότι η αιμομιξία στα πρώτα στάδια της ελεγχόμενης αναπαραγωγής δημιούργησε και προβλήματα. Το είδος έχει την μεγαλύτερη γενετική ομοιομορφία από όλα τα υπό εξαφάνιση είδη ,το οποίο σημαίνει υψηλά επίπεδα θνησιμότητας και παραμορφώσεων. 


Τα πουλιά, που κατά συντριπτική πλειοψηφία, παραμένουν στην επαρχεία Shaanxi έχουν χάσει το χαρακτηριστικό του αποδημητικού πουλιού, έτσι μια αρρώστια θα αποδεκάτιζε το είδος. 
Η ιδανική γη για καλλιέργεια ρυζιού είναι και ιδανική για την διαβίωση της ΙΒΕΩΣ. Οι αγρότες  και τα παρασιτοκτόνα σκοτώνουν την υδρόβια τροφή των πουλιών αυτών. Πρέπει να γίνει μια σοβαρή διαχείριση των πόρων και τόπου διαβίωσης της Nipponia nippon πρίν γράψουμε για την οριστική εξαφάνισή της._
farmaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου