Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Επέστρεψε στα χέρια του Πατριαρχείου το Ορφανοτροφείο Πριγκήπου.....

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο επέστρεψαν το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, καθώς οι τουρκικές αρχές παρέδωσαν τον τίτλο ιδιοκτησίας του.
Η σχετική απόφαση ελήφθη τον περασμένο Ιούνιο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στις 3 Νοεμβρίου εφαρμόσθηκε από το Πρωτοδικείο Πριγκήπου.
Τον τίτλο παρέλαβε από το τμήμα κτηματολογίου του γραφείου Επάρχου στην Πρίγκηπο, ο δικηγόρος του Πατριαρχείου και λέκτορας του Πανεπιστημίου Θράκης Γιάννης Κτιστάκις με τον συνεργάτη του, Τούρκο δικηγόρο Τζεμ Μουράτ Σοφούογλου. ..........................................

Στη συνέχεια οι δικηγόροι παρέδωσαν τον τίτλο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι. Όπως είχε δηλώσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο παρελθόν, το κτίριο πρόκειται να επισκευαστεί και να τεθεί σε λειτουργία ως διεθνές οικολογικό κέντρο.
"Η επανεγγραφή, σε εφαρμογή απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του κτηρίου του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου στο όνομα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έχει βαρύνουσα σημασία και γίνεται δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας.
"Η εξέλιξη αυτή, για την οποία είχε άλλωστε δεσμευθεί και πολιτικά η Τουρκία, δικαιώνει τον άοκνο και μακρόχρονο αγώνα του Οικουμενικού Πατριάρχη και ενισχύει τα επιχειρήματα για την απόδοση νομικής προσωπικότητας στον μακραίωνο θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ταυτόχρονα, ανοίγει το δρόμο για την ανάδειξη και αξιοποίηση του ιστορικού αυτού αρχιτεκτονικού μνημείου", πρόσθεσε.
(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) από http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου