Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Τρόικα: “Είσαστε καλά παιδιά”

 Παράταση μέχρι τον Μάρτιο έδωσαν στη χώρα μας οι εκπρόσωποι της Τρόικας, όπως προέκυψε από τη συνέντευξη Τύπου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο HILTON.
Οι κύριοι της Τρόικας (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ε.Ε.) ανέφεραν ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας εκτελείται σωστά, χρειάζεται ωστόσο να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε ΔΕΚΟ και νοσοκομεία.
Όλα τα ποσοτικά κριτήρια που είχαν τεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου πληρούνται, παρά τις προκλήσεις που παραμένουν, ενώ όσον αφορά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται ότι η κατάσταση θα αρχίσει να αναστρέφεται εντός του 2011. Οι πληθωριστικές πιέσεις, από τιμές και μισθολογικό κόστος, αρχίζουν να μετριάζονται, θέτοντας τις βάσεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Αναφορικά με τον δημοσιονομικό τομέα, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της τρόικας και επισημαίνεται και στο κοινό ανακοινωθέν, η μείωση του ελλείμματος κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες είναι μεγαλύτερη, από τον αρχικά επιδιωκόμενο στόχο. Ταυτόχρονα, η ασθενέστερη από την προβλεπόμενη είσπραξη εσόδων και η πρόσφατη αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009, σημαίνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για ένα έλλειμμα 7,5% του ΑΕΠ το 2011, γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση.
Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται επίσης ότι συμφωνήθηκαν νέα μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την εξάλειψη της σπατάλης από την πλευρά των δαπανών, ιδιαίτερα στους τομείς:..........................

- Δαπάνες υγείας, που είναι αναποτελεσματικές σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης
- Δημόσιες επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων αποτελούν δυσβάσταχτο βάρος για την οικονομία με πολυετείς ζημιές για τον Έλληνα φορολογούμενο
- Φορολογική διοίκηση, η οποία θέτει σε εφαρμογή μέσα που ενισχύουν τη φορολογική συμμόρφωση και δικαιοσύνη.
Σημειώνεται ότι οι μετατάξεις θα λογίζονται ως προσλήψεις, ενώ θα ισχύει ο κανόνας μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις.
Το πλήρες κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το επόμενο 15νθήμερο. Με βάση το πόρισμα των ελεγκτών, το ΔΝΤ θα αποφασίσει να εκταμιεύσει τον Δεκέμβριο το τμήμα της τρίτης δόσης του δανείου που του αναλογεί, ενώ από την πλευρά της, η ευρωζώνη θα προχωρήσει στην εκταμίευση του δικού της μεριδίου τον Ιανουάριο.
Και τα παραλειπόμενα...
Η συνέντευξη Τύπου έλαβε χώρα στην αγγλικήν, ωστόσο δεν υπήρχε μεταφραστής και αρκετοί δημοσιογράφοι δυσκολεύτηκαν να καταλάβουν σε πρώτη φάση και βέβαια να αποκωδικοποιήσουν όσα λέγονταν για το τόσο σημαντικό θέμα του πρόσφατου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας.
Από νωρίς το πρωί, περίπου στις 9:20, άρχισε να συγκεντρώνεται κόσμος που ήθελε να διαμαρτυρηθεί έξω από το HILTON.
Με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, κάποιοι επιχείρησαν να μπουν στο ξενοδοχείο και να διαμαρτυρηθούν.
Απωθήθηκαν αμέσως από τα ΜΑΤ, η παρουσία των οποίων ήταν ισχυρότατη γύρω από το HILTON.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα "Όχι στην πείνα", "Όχι στην Τρόϊκα" και διαμαρτύρονταν για τα βάρβαρα οικονομικά μέτρα που επιβάλλει η Τρόικα μέσω της κυβέρνησης.
Οι παριστάμενοι αποχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου, χωρίς να σημειωθεί κάποιο επεισόδιο.
Γύρω στη μία μετά το μεσημέρι θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) από http://www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου