Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Απολύσεις.........

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση για το επόμενο έτος, από τη μείωση των συμβασιούχων του δημόσιου τομέα αναμένεται να επιτευχθεί εξοικονόμηση της τάξης των 100 εκ. ευρώ. Παρόλο που ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, έκανε λόγο για μείωση των συμβασιούχων κατά 10.000, στελέχη της ΑΔΕΔΥ αναφέρουν ότι το ποσό των 100 εκ. ευρώ αφορά περικοπές σε μεγαλύτερο αριθμό συμβάσεων, που μπορεί να αγγίζουν και τις 20.000.
Από τους 14.000 συμβασιούχους που απασχολούνται στις δημοτικές επιχειρήσεις οι 5-6.000 θα δουν την πόρτα εξόδου, ενώ για τους υπόλοιπους 7-8.0000, οι οποίοι εργάζονται σε προνοιακά προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, καταβάλλεται προσπάθεια από την κυβέρνηση να συνεχίσουν να εργάζονται σε αυτά
Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου έχουν διάρκεια από 2 μέχρι 48 μήνες και στην πλειοψηφία τους αφορούν 8μηνη απασχόληση. Τα 100 εκ. ευρώ μπορεί να αντιστοιχούν μέχρι και σε 20.000-25.000 θέσεις συμβασιούχων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς στελεχών της ΑΔΕΔΥ...................
«Ψαλίδι» σε εποχικούςΠαράλληλα στα 500,2 εκ. ευρώ που αντιστοιχούν στις περικοπές δαπανών των ΟΤΑ από τον Καλλικράτη, περιλαμβάνεται και η μη ανανέωση συμβάσεων σε 5.000 εποχικούς υπαλλήλους των δημοτικών επιχειρήσεων.
Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και τη συγχώνευση των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2011, υπολογίζεται ότι από τις 14.000 συμβασιούχους που απασχολούνται στις δημοτικές επιχειρήσεις τουλάχιστον 5.000-6.000 θα δουν την πόρτα της εξόδου από την εργασία τους.
Οι υπόλοιποι 7.000-8.000 συμβασιούχοι απασχολούνται σε προνοιακά προγράμματα, συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. για τα οποία καταβάλλεται προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να συνεχιστεί η λειτουργία τους.
Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις συμβασιούχων δεν έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο για το τι θα γίνει το 2011. Σε προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ή στους βρεφονηπιακούς σταθμούς υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι μέχρι και 14 μήνες.
30.000 συμβασιούχοι θα απομακρυνθούν από Δημόσιο - ΟΤΑ  Στόχος της κυβέρνησης για το 2011 είναι να συνάψει τόσες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και συμβάσεις έργου όσες απαιτούν οι εποχικές ανάγκες των υπουργείων και των νομικών προσώπων του δημοσίου.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, από τις 63.770 συμβασιούχους που απογράφηκαν στον στενό δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ, ένας μεγάλος αριθμός αφορά «ανελαστικές» θέσεις που δεν μπορούν να περικοπούν όπως οι συμβασιούχοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ή οι εποχικοί πυροσβέστες.
Ο νόμος για τις προσλήψεις (3812/2009) προβλέπει τον ετήσιο προγραμματισμό των αναγκών σε εποχικό προσωπικό των υπουργείων και των ΝΠΔΔ. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει απ’ όλα τα υπουργεία να καταθέσουν τα αιτήματά τους σχετικά με τους συμβασιούχους που χρειάζονται το 2011. Η πλειοψηφία των υπουργείων δεν έχει ανταποκριθεί.
(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) από http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου