Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ασπίδα για έµφραγµα και καρκίνο η ασπιρίνη ..........

Μια µικρή δόση ασπιρίνης την ηµέρα µπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας κατά της καρδιοπάθειας και του καρκίνου για όλους όσοι είναι άνω των 45 ετών, ανακοίνωσε οµάδα βρετανών ακαδηµαϊκών στο συνέδριο της Βασιλικής Ακαδηµίας Ιατρικής.
Σύµφωνα µε το πόρισµα της έρευνας, το οποίο οιερευνητές χαρακτήρισαν «τεράστιαςσηµασίας»για τη δηµόσια υγεία, τα οφέλη πουθα µπορούσαννα αποκοµίσουνπολλοί υγιείς άνθρωποι µέσης ηλικίας, αλλά και µεγαλύτεροι, από την ασπιρίνη υπερακοντίζουν τις παρενέργειες. Ειδικότερα, όσοι παρουσιάζουν αυξηµένο κίνδυνονα εµφανίσουνµία εκ τωνδύο νόσων θα µπορούσαν να βοηθήσουν τον οργανισµό τους λαµβάνοντας το συγκεκριµένο αναλγητικό προληπτικά.

Πριν από έναν µήνα, ερευνητική οµάδα του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης δηµοσίευσε στην Ιατρική Επιθεώρηση «Lancet» πόρισµα βάσει του οποίου η καθηµερινή λήψη 75 mg ασπιρίνης – ένα τέταρτο του χαπιού – για πέντε χρόνια µειώνει τον κίνδυνο εµφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 25% και τους θανάτους από τη νόσοκατά ένα τρίτο. Μόνο στη Βρετανία, διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο 39.000..................................

περιπτώσεις καρκίνουτου παχέος εντέρου και 16.000 ασθενείς πεθαίνουν. Πρόκειται για τηντρίτη πιο συνηθισµένη µορφή καρκίνου.

Παράλληλα,οι επιστήµονες εξετάζουν αν η ασπιρίνη θα µπορούσε να έχει προληπτική δράση και για άλλους τύπους καρκίνου. Ο δρ ΠίτερΡόθγουελ, νευρολόγοςστο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης και επικεφαλής της έρευνας για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, δοκίµασε την προληπτική θεραπεία µε την ασπιρίνη στον εαυτό του. «Πιστεύω πως σε διάστηµα πέντε έως δέκα ετών θα συνταγογραφούµε ασπιρίνησε µεσήλικες καιόχι µόνο για την αντιµετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων», επεσήµανε στο συνέδριο. Προέβλεψε επίσης ότι µέχρι τότε ίσως ο κόσµος λαµβάνειτο φάρµακο προληπτικά µε δική του πρωτοβουλία. «∆ύσκολα µπορεί να πιστέψει κανείςπως οι ευεργετικές ιδιότητες της ασπιρίνης έναντι τουκαρκίνου του παχέος εντέρου είναι µεµονωµένο φαινόµενο, δεδοµένουµάλιστα ότι υπάρχουν οµοιότητες στο πώς αναπτύσσονται τα διάφορα είδη καρκίνου», πρόσθεσε.

Από 40 έως 55 ετών
Οσον αφορά το πότε θα πρέπει να προστεθεί η ασπιρίνη στην καθηµερινή µας ζωή, ο δρ Ρόθγουελ εξήγησε πως ο κίνδυνος εµφάνισης αυτού του είδους του καρκίνου αυξάνεται σηµαντικάαπό τηνηλικία των 40 έως των55 ετών.Τόνισε βέβαια ότι σε τελική ανάλυση αφήνεται στην κρίση του καθενός ανθα ακολουθήσει τηνπροληπτική θεραπεία και πότε. Οι απόψεις των ειδικών ωστόσο διίστανται κυρίως όσον αφορά τις κατηγορίες των ανθρώπων για τους οποίους ενδείκνυται η καθηµερινή λήψη ασπιρίνης. Η ασπιρίνη παρασκευάστηκε πριν από περίπου έναν αιώνα και λαµβάνεταικυρίως ως αναλγητικό,αντιπυρετικό και αντιφλεγµονώδες. Κατά καιρούς, πολλές έρευνες έχουν τονίσει την αποτελεσµατικότητά της στην αντιµετώπιση πολλών ασθενειών, από καρδιοπάθειες έως άνοια.

Οι υπέρµαχοι υποστηρίζουν ότι τα ενεργά συστατικά της λειτουργούν όπως οι βιταµίνες, οι οποίεςπρέπει ναλαµβάνονται καθηµερινά έστω και µε τη µορφή φαρµάκου αφού δεν λαµβάνονται από τον οργανισµό µέσω της σύγχρονης διατροφής. Οι πολέµιοι όµως τονίζουν ότι η ασπιρίνη έχει αποδειχθεί πως διπλασιάζει τον κίνδυνο γαστρεντερικής αιµορραγίας. «Για τον λόγο αυτό, είναι φρόνιµο να είµαστε συγκρατηµένοι», δήλωσε ο επίσης συµµετέχων στο συνέδριο δρ Ντάιον Μόρτον, χειρουργόςστο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο του Μπέρµιχγαµ. Και εξήγησε πως στη σύγχρονη Ιατρικήακολουθείταιη στοχευµένη προσέγγιση, µε βάση την οποία συγκεκριµένα φάρµακα χορηγούνται σε συγκεκριµένους ασθενείς.
(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) από http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου