Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

΄΄Όχι" συνεκμετάλλευση πετρελαίου του Αιγαίου΄΄

Δεν τίθεται θέμα συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., αν υπάρχουν επί του θέματος μυστικές συνομιλίες και συμφωνίες.
    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει παρόμοια συζήτηση με την Τουρκία, εφόσον καταρχάς, υπάρχει η απειλή του «casus belli», επίσης γιατί αμφισβητούνται κυριαρχικά μας δικαιώματα με τις συνεχείς παραβάσεις και παραβιάσεις, κατά τρίτο γιατί δεν έχει αναγνωρίσει η Τουρκία το οικουμενικό Δίκαιο της Θάλασσας και τέλος, γιατί, δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δικαστήριο της Χάγης.
    Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι φήμες αυτές εκπορεύονται από την τουρκική πλευρά για επικοινωνιακούς λόγους.
    Παρ' όλα αυτά ο πρωθυπουργός είπε ότι με πρωτοβουλία της Ελλάδας θα ζητηθεί να γίνει συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εφόσον η γείτονα χώρα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχουν τεθεί στον οδικό της χάρτη.
    Αναφορικά με τα τυχόν κοιτάσματα του Αιγαίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα μας ενδιαφέρεται για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με όλες τις γειτονικές μας χώρες, ενώ θα επικαιροποιηθεί ο παλαιός νόμος για την αξιοποίηση αυτών των πόρων.
(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) από http://www.ana-mpa.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου