Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Χωρίς ευαίσθητα στοιχεία η κάρτα του πολίτη ....................

Η κάρτα του πολίτη δεν θα περιέχει ευαίσθητα προσωπικά δεδοµένα  Σε δηµόσια διαβούλευση τέθηκαν από χθες οι προδιαγραφές της κάρτας του πολίτη, την οποία φιλοδοξεί η κυβέρνηση να καθιερώσει µέσα στο 2011.
Οι κάρτες του πολίτη θα αντικαταστήσουν τις αστυνοµικές ταυτότητες. Παράλληλα θα αποτελέσουν όχηµα για την εφαρµογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ώστε να εκλείψει η ταλαιπωρία και οι χρονοβόρες διαδικασίες, που σήµερα απαιτούνται για τη διεκπεραίωση κάποιας συναλλαγής στο Δηµόσιο, ενώ δεν θα χρειάζεται πλέον σωρεία δικαιολογητικών και πιστοποιητικών.

«Αποτελεί κρίσιµο µέσο για την αποτελεσµατικότερη, φιλικότερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τη δηµόσια διοίκηση», αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στο κείµενο διαβούλευσης, ενώ δίνει απάντηση και στιςεπιφυλάξεις πουέχουν κατά καιρούς διατυπωθεί. «Γνώµονάςµας στον σχεδιασµό, τη διαµόρφωση και την υλοποίηση της κάρτας του πολίτη είναι η απαρέγκλιτη προσήλωσή µας στην προστασία των δικαιωµάτων, των προσωπικών δεδοµένων και της ιδιωτικότητας των πολιτών», υπογραµµίζει.........................
Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, θα υπάρξει και ειδική διαβούλευση µε την Αρχή ΠροστασίαςΠροσωπικώνΔεδοµένων για τα στοιχεία που θα ενσωµατωθούν στην κάρτα.

«Τα στοιχεία που θααποτυπωθούν στην κάρτα και η χρήση της θα είναι σύµφωνα µε την ισχύουσα εθνική νοµοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδοµένων αλλάκαι µε διεθνείς δεσµεύσεις της χώρας όσον αφορά τα ταξιδιωτικά έγγραφα», επισηµαίνεται στο κείµενο, όπου γίνεται λόγος και γιακαλλιέργεια εσφαλµένων εντυπώσεων για τοπεριεχόµενό της.

Σε µορφή πιστωτικής
«Δεν αποτελεί επιλογή µας η φόρτωση πληθώρας στοιχείων στο εσωτερικό της κάρτας», διευκρινίζεται, επαναλαµβάνοντας πως δεν θα ενσωµατωθούν σε αυτήν δεδοµένα όπως ιατρικά στοιχεία, φορολογικά ή άλλα ευαίσθητα στοιχεία. Οπως είχε αναφερθεί και στο παρελθόν, στην κάρτα, που θα έχει µορφή πιστωτικής, θα περιλαµβάνονται η φωτογραφία και τα στοιχεία της αστυνοµικής ταυτότητας κάθε πολίτη,ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ. Μέσω αυτών, θα παρέχεται η δυνατότητα στις αρµόδιες υπηρεσίες κατά τις συναλλαγές τους µετον πολίτη να ανατρέχουν στα πληροφοριακά συστήµατα – δηµοτολόγια, φορολογικά, ασφαλιστικά. Παράλληλα, όποιος πολίτης επιθυµεί θα µπορεί να χρησιµοποιεί την κάρτα και για ηλεκτρονική υπογραφή κατά τη διεκπεραίωση συναλλαγών µέσω Διαδικτύου. Ωστόσο, δενθα έχει γραµµωτό κώδικα (barcode) καθώς δεν κρίθηκε απαραίτητος σε καµίασυναλλαγή, ενώ θα διαθέτει χαρακτηριστικά ασφαλείας σύµφωνα µε τα διεθνή πρότυπα.

Κατά τη διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 12 Δεκεµβρίου, οι πολίτες καλούνται να υποβάλουν προτάσεις και απόψεις σχετικά µε την αξιοποίηση των νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιώναπό το Δηµόσιο, την προστασία των προσωπικών δεδοµένων,την ασφάλειατων συναλλαγών, καθώς καιτεχνικές προτάσεις για τονσχεδιασµό και την υλοποίηση της κάρτας του πολίτη.
(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) από http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου