Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΔΩΔΕΚΑ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ



Τους ΔΩΔΕΚΑ έφτασαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου. Μετά και τη προχθεσινή ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Ηλείας Γιώργου Κοντογιάννη από την ΚΟ της ΝΔ, οι «απώλειες» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασαν τις ....
...πέντε (Ντ. Μπακογιάννη, Κ. Κιλτίδης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, Ελ. Αυγενάκης και Γ. Κοντογιάννης), τις τέσσερις για τονΣΥΡΙΖΑ (Φ. Κουβέλης, Γρ. Ψαριανός, Αθ. Λεβέντης και Ν. Τσούκαλης) και τις τρεις για το κυβερνών κόμμα (Ι. Δημαράς, Σ. Σακοράφα και Β. Οικονόμου)...

Από τις 6 Μαΐου, οπότε «λόγω Μνημονίου» άνοιξε ένας «χορός» ανεξαρτητοποιήσεων με την αποπομπή των βουλευτών, Γιάννη Δημαρά, Σοφίας Σακοράφα και Βασίλη Οικονόμου από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και της Ντόρας Μπακογιάννη από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ακολούθησαν - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - άλλοι οκτώ.
Από τους δώδεκα, έξι διαγράφηκαν και άλλοι έξι υπέβαλλαν «οικεία βουλήσει» δήλωση ανεξαρτητοποίησης.
-Ο Φώτης Κουβέλης (Β’ Αθήνας), ο Νίκος Τσούκαλης (Αχαΐας) ο Θανάσης Λεβέντης (Αττικής) και ο Γρηγόρης Ψαριανός (Β’ Αθήνας) αποχώρησαν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτοχρόνως, ο κ. Κουβέλης παραιτήθηκε από την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος και ο Θ. Λεβέντης από τη θέση του Ζ' αντιπροέδρου της Βουλής.
- Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης (Χανίων) και ο Λευτέρης Αυγενάκης (Ηρακλείου) τέθηκαν εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, με απόφαση του προέδρου του κόμματος Α. Σαμαρά, ενώ ο Κώστας Κιλτίδης (Κιλκίς) υπέβαλλε δήλωση ανεξαρτητοποίησης από την ΝΔ, όπως και ο Γιώργος Κοντογιάννης.
Έτσι οι ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από την ΝΔ είναι πλέον πέντε τον αριθμό, τέσσερις είναι εκείνοι που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τρεις οι διαγραφέντες από το ΠΑΣΟΚ. Ο αριθμός, πάντως, των ανεξάρτητων που προέρχονται από τους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος αναμένεται να μειωθεί (και να αυξηθεί αντιστοίχως κατά έναν βουλευτή η δύναμη του ΠΑΣΟΚ) αφού μετά την προαναγγελθείσα παραίτηση του Γιάννη Δημαρά, από την 1η Ιανουαρίου του 2011, την έδρα του θα καταλάβει ο Στέφανος Τζουμάκας.
Από τους δώδεκα ανεξάρτητους, δύο είναι πλέον πρόεδροι πολιτικών φορέων, όχι όμως και πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων. Τόσο ο Φώτης Κουβέλης της «Δημοκρατικής Αριστεράς» όσο και η Ντόρα Μπακογιάννη της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», παρότι αρχηγοί κομμάτων παραμένουν ανεξάρτητοι βουλευτές.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για την συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας ορίζεται σε δέκα. Ο ελάχιστος αριθμός βουλευτών για την συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας περιορίζεται σε πέντε, αν το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν και στο οποίο εξακολουθούν να ανήκουν έλαβε μέρος στις γενικές εκλογές από τις οποίες προήλθε η Βουλή, με συνδυασμούς στα δύο τρίτα (2/3) τουλάχιστον των εκλογικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε ποσοστό τουλάχιστον 3% του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψήφων ολόκληρης της επικράτειας.
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές εκπροσωπούνται στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Εκπρόσωπός τους, με βάση τις διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, ορίστηκε ο Φώτης Κουβέλης.
(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ)  http://fimotro.blogspot.com/2010/11/blog-post_222.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου