Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

WIKILEAKS ΓΙΑ ΤURKYE...

Φτηνά την γλιτώνουμε δεν αναφέρονται πολύ σε εμάς την Ελλαδίτσα, αλλά ωστόσο αναφέρονται πάρα πολύ ,ακόμα και σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες υποκλοπές, στην Τουρκία!
Φαίνεται ότι την υπολογίζουν πάρα πολύ και αυτό δεν είναι ότι καλύτερο για εμάς...
...


Σύμφωνα με αναλύσεις των τηλεγραφημάτων από το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», οι Αμερικανοί διπλωμάτες είναι δύσπιστοι απέναντι στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο θεωρούν «απομονωμένο και ελλιπώς ενημερωμένο». Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο Ερντογάν δεν εμπιστεύεται κανέναν και «περιβάλλεται από ένα κύκλο συμβούλων που τον κολακεύουν αλλά τον αψηφούν, ενώ λαμβάνει τις πληροφορίες του σχεδόν αποκλειστικά από τις εφημερίδες των ισλαμιστών και οι αναλύσεις των υπουργείων του δεν τον ενδιαφέρουν».
Όπως εκτιμάται, ο Ερντογάν φοβάται μήπως χάσει την εξουσία, ενώ μια από τις πηγές των διπλωματών επισημαίνει ότι «ο Ταγίπ πιστεύει στον Θεό αλλά δεν τον εμπιστεύεται»! Ακόμα, η διπλωματική αλληλογραφία αναπαράγει φήμες περί υποτιθέμενης διαφθοράς του πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να πλούτισε κατά την ιδιωτικοποίηση ενός διυλιστηρίου πετρελαίου.
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά επικίνδυνος» από έναν πληροφοριοδότη των αμερικανών διπλωματών, ο οποίος τους προειδοποιεί για την ισλαμιστική επιρροή του στον Ερντογάν. Η αμερικάνικη πρεσβεία στη γείτονα τρέφει υποψίες ότι ο Νταβούτογλου ονειρεύεται μια επάνοδο της οθωμανικής δύναμης και μάλιστα μετά μια ομιλία του στο Σαράγεβο τον Ιανουάριο του 2010, υποψιάζονται ότι θέλει να επαναφέρει την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια!
Ως εκ τούτου, οι διπλωμάτες δεν είναι σίγουροι για τη σταθερότητα της κυβέρνησης στην Τουρκία, που είναι από τους σημαντικότερους συμμάχους της, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα που συντάχθηκαν φέτος το Φεβρουάριο και τα οποία δημοσιοποιεί περιληπτικά το γερμανικό περιοδικό.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες εξάλλου, σε τηλεγράφημα γίνεται αναφορά στην Τουρκία και τις σχέσεις της με την Ε.Ε. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Γκόρντον, ανέφερε σε συνάντησή του με Γάλλους πολιτικούς, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2009, ότι η Τουρκία βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο και δεν προβαίνει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις διότι οι Τούρκοι είναι δύσπιστοι για το εάν τελικά το αίτημα εισόδου τους της χώρας τους στην Ε.Ε. θα ικανοποιηθεί. Ο Γκόρντον έκανε λόγο και για δημοσκοπήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί τότε, λέγοντας ότι ποσοστό χαμηλότερο του 30% από το συνολικό πληθυσμό των Τούρκων πίστευε ότι η χώρα τους θα εισέλθει στην Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου