Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Περιμένοντας τα νέα μέτρα....


Κρίσιμη η εβδομάδα που ξεκινά αμέσως μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, καθώς πέρα από την ανακοίνωση της Eurostat για το αναθεωρημένο έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας για το 2009, θα υποδεχθούμε ξανά τους ανώτατους αξιωματούχους της τρόικας.
Το κλίμα δεν είναι καλό, καθώς η τρύπα στα έσοδα, απαιτεί νέα μέτρα, με την κυβέρνηση να αρνείται ότι θα επιβαρύνει και πάλι χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Η τρόικα, έρχεται ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού την Πέμπτη, ο οποίος θα δώσει και το στίγμα της οικονομικής πολιτικής που θα ασκηθεί το 2011, χρονιά που αναμένεται να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, με δραματικές περικοπές σε ΔΕΚΟ και δημόσιους οργανισμούς και μετατάξεις προσωπικού.

Οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα διαψεύδονται από την κυβέρνηση μέχρι στιγμής, αλλά θα πρέπει να δούμε αν η στάση αυτή μεταβληθεί, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η σημερινή ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης.
Πάντως παρά τις διαψεύσεις για νέα μέτρα, το σίγουρο είναι ότι τα ήδη προβλεπόμενα από το μνημόνιο θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τη ζωή των πολιτών, έστω και αν η κυβέρνηση ισχυριστεί ότι δεν πρόκειται για "επιπλέον μέτρα", αλλά για όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Επιπλέον, οι αξιωματούχοι της τρόικας θα ρίξουν στο τραπέζι και νέα μέτρα, προκειμένου να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδας, ώστε να συνεχιστεί ομαλά η εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου.
Σύμφωνα με την "Καθημερινή", το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα πρέπει να πάρει την έγκριση της τρόικας, θα περιλαμβάνει
*Διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ανακατάταξη προϊόντων μεταξύ των συντελεστών ΦΠΑ
*Ολοκλήρωση του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο, κάτι που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των αποδοχών.
* Μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων. Ο συντελεστής στα αδιανέμητα κέρδη θα μειωθεί από την 1-1-2011 στο 20% από 24% που είναι σήμερα.
*Αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Το δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους θα αναπροσαρμοσθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ενώ τον Ιανουάριο του 2011 θα ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων 5.500 περιοχές της χώρας.
*Περικοπές σε υπερωρίες και επιδόματα, είτε με θέσπιση πλαφόν, είτε με ενσωμάτωση στις τακτικές αποδοχές.
*Νέο χαράτσι στα τσιγάρα, με αύξηση του πάγιου φόρου, που αποτελεί τμήμα του συνολικού επιβαλλόμενου ειδικού φόρου κατανάλωσης. Θα επιβαρυνθούν κυρίως τα φθηνά πακέτα
(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου