Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Κατάληψη της προεδρικής οικίας από δυνάμεις του Ουαταρά


Την προεδρική κατοικία του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπαμπό, στο Αμπιτζάν κατέλαβαν αργά τη νύχτα της Δευτέρας οι δυνάμεις του επίσημα εκλεγμένου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, Αλασάνε Ουαταρά.

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της κυβέρνησης του Ουαταρά, δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό εάν ο πρόεδρος Λοράν Γκμπαγκμπό βρισκόταν στο κτίριο, τη στιγμή της κατάληψής.

Νωρίς το πρωί, πυρά βαρέων όπλων πυροβολικού ακούσθηκαν στο Αμπιτζάν, όπου οι δυνάμεις του αναγνωρισμένου από τη διεθνή κοινότητα προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουαταρά συγκρούονται με τις δυνάμεις του αντιπάλου του Λοράν Γκμπαγκμπό, σε μία τελική επίθεση .......
......εναντίον των τελευταίων οχυρών του απερχομένου προέδρου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Τα πυρά προέρχονται από την περιοχή του Πλατό, όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο.

Χθες βράδυ, ελικόπτερα του ΟΗΕ είχαν εκτοξεύσει πυραύλους κατά της κατοικίας που βρισκόταν οχυρωμένος ο Γκμπαγκμπό.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν δήλωσε πως οι επιθέσεις έγιναν για να υπερασπιστούν τους πολίτες και δεν ήταν μία δήλωση πολέμου προς τον Γκμπαγκμπό.

Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε  από τον απερχόμενο πρόεδρο Λοράν Γκμπαγκμπό να σεβασθεί τη θέληση των συμπατριωτών του και να σταματήσει να διεκδικεί την προεδρία».

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ωστόσο είχε δώσει τη συγκατάθεσή του για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις των δυνάμεων του ΟΗΕ οι Γάλλοι αλεξιπτωτιστές που είχαν καταλάβει το αεροδρόμιο της πόλης για την προστασία των περίπου 1.000 Γάλλων πολιτών που βρίσκονταν στη χώρα._
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ http://www.mediasoup.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου