Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011

Επαναπατρισμός των Ελλήνων.........

Στις 09.00 το πρωί σήμερα, Τρίτη, πετούν για την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τρία ελληνικά C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να συνδράμουν στον επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών από τη χώρα.
Η απογείωσή τους θα γίνει από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης που συντονίζει την επιχείρηση του επαναπατρισμού θα επιβαίνει στο πρώτο από τα τρία αεροσκάφη.
Στο ΥΠΕΞ συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου για να στηθεί με τον πλέον ασφαλή τρόπο η αερογέφυρα μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, για να επαναπατριστούν σε πρώτη φάση οι 18 ομογενείς μας που βρίσκονται από χθες εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο του Καΐρου................

Διπλωματικοί υπάλληλοι κατάφεραν και τους προσέγγισαν αργά το βράδυ της Κυριακής, μεταφέροντάς τους νερό, τρόφιμα και κλινοσκεπάσματα.
Από το πρωί της Δευτέρας, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλονταν προσπάθειες ώστε οι 18 Έλληνες που βρίσκονται στο Κάιρο να επιβιβαστούν σε οποιαδήποτε πολιτική πτήση, από τις ελάχιστες που εκτελούνται αυτή τη στιγμή, ακόμα και με προορισμό κάποια άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.  
Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές και το ΥΠΕΞ μέσω των ελληνικών σωματείων και φορέων έχει διαμηνύσει στους ελληνες που ζουν στην Αίγυπτο να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς παρότι ομαλοποιείται η κατάσταση δεν είναι ακόμη ασφαλείς οι μετακινήσεις προς το αεροδρόμιο.
Η Πρεσβεία και οι Προξενικές Αρχές της Ελλάδας στην Αίγυπτο είναι σε συνεχή επαφή με τις Κοινότητες των Ελλήνων στην Αίγυπτο, όπως και με το Πατριαρχείο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέγουν, όλοι οι Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους. Οι οδηγίες που δίνονται στους ομογενείς είναι να παραμείνουν στις κατοικίες τους, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στους δρόμους.
Στο μεταξύ, αναφορικά με τους Έλληνες της Αλεξάνδρειας που επιθυμούν να επαναπατριστούν στην Ελλάδα, ο αριθμός των αιτούντων να επιστρέψουν έχει φθάσει τους 200.
Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε διαρκή συντονισμό με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και με τρίτες χώρες που προγραμματίζουν επιχειρήσεις επαναπατρισμού.
Δ.Αλειφερόπουλος
Κύπριοι εγκλωβισμένοι στο Κάιρο
Εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο του Καΐρου παραμένουν από το μεσημέρι της Δευτέρας 30 Κύπριοι που προσπαθούν να επιστρέψουν στην Κύπρο.
Το αεροδρόμιο υπολειτουργεί, αφού έχουν ακυρωθεί όλες οι πτήσεις των αιγυπτιακών αερογραμμών, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες μέχρι τις 10 το πρωί της Τρίτης.
Ο Διευθυντής Διαχείρισης Κρίσεων στο κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών, Ανδρέας Ζήνωνος, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, διότι δεν απογειώνονται αεροπλάνα από το αεροδρόμιο του Καίρου.
Ο κ. Ζήνωνος είπε ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, ώστε σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε πτήση ελληνικού αεροπλάνου από την Αίγυπτο να επιβιβαστούν και Κύπριοι.
Αργά το βράδυ της Δευτέρας 10 Κύπριοι επαναπατρίστηκαν με αμερικανική ναυλωμένη πτήση των Λιθουανικών Αερογραμμών, με την οποία μεταφέρθηκαν 138 ξένοι υπήκοοι, οι περισσότεροι Αμερικανοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου