Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Το γονίδιο που µας «ανάβει» το τσιγάρο..........

Μην τα βάζετε µε τον εαυτό σας αν δεν µπορείτε να κόψετε το τσιγάρο.

Για όλα φταίει µια λάθος... σύνδεση στον εγκέφαλο που δεν του επιτρέπει να νιώσει κορεσµό από τη νικοτίνη και ν’ απαλλαγεί από αυτήν µια ώρα αρχύτερα.

Βέβαια, δεν συµβαίνει το ίδιο µε όλους τους ανθρώπους. Η... λάθος σύνδεση, που στην ουσία πρόκειτα ιγια ένα γονίδιο που ελέγχει µια πρωτεΐνη - υποδοχέα, δεν είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων µας. Σε κάποιους ανθρώπους ο µηχανισµός αυτός δεν λειτουργεί όπως πρέπει και έτσι ενθαρρύνεται ο εθισµός στη νικοτίνη.

Στο ΕργαστήριοΣυµπεριφορικής και Μοριακής Νευροεπιστήµης του Ερευνητικού Ινστιτούτου Scrips στη Φλόριντα, οµάδα επιστηµόνων µε επικεφαλής τον Πολ Κένι εντόπισε ύστερα από έρευνα σε ποντίκια ένα γονίδιο το οποίο ελέγχει µια πρωτεΐνη - υποδοχέα, η οποία µε τη σειρά της «συνδιαλέγεται» µε τα µόρια νικοτίνης..............


Το γονίδιο που ελέγχει την πρωτεΐνη λέγεται CHRNA5 και η πρωτεΐνη που έχει τον τελευταίο ρόλο στην ανάγκη για νικοτίνη είναι η alpha 5. Οταν λοιπόν η σύνδεση του γονιδίου µε την πρωτεΐνη λειτουργεί κανονικά, τότε η πρωτεΐνη που βρίσκεται σε εγρήγορση ελέγχει την κατανάλωση νικοτίνης και όταν αυτή υπερβεί κάποιο όριο, στέλνει σήµα στον εγκέφαλο να σταµατήσει την πρόσληψή της. Στην περίπτωση, αντιθέτως, που το γονίδιο δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, τότε προκαλείται ανεξέλεγκτος εθισµός στη νικοτίνη καθώς το µήνυµα «φτάνει για σήµερα» δεν αποστέλλεται στον εγκέφαλο, µε αποτέλεσµα οι παθιασµένοι καπνιστές ν’ ανάβουν το ένα τσιγάρο πίσω από το άλλο.

Η οµάδα των επιστηµόνων, που δηµοσίευσετα αποτελέσµατα της έρευνάς της στο περιοδικό «Nature», οδηγήθηκε στο συµπέρασµα αυτό ύστερα από µελέτες που έκανε σε ποντίκια, τα οποία προηγουµένως είχαν τροποποιηθεί γενετικά µε σκοπό ο συγκεκριµένος µηχανισµός να µη λειτουργεί κανονικά.

ΤΑ ΠΟΝΤΊΚΊΑ λοιπόν µε τη... λάθος σύνδεση έδειχναν ιδιαίτερη έφεση στην κατανάλωση νικοτί νης συγκριτικά µε τ’ άλλα φυσιολογικά ποντίκια.

Η δρ Κρίστι Φλάουερ, που ήταν µέλος της ερευνητικής οµάδας, τόνισε ότι από τα στοιχεία της έρευνας που διενήργησαν θα µπορούσε να εξηγηθεί γιατί µερικοί άνθρωποι είναι πολύ περισσότερο ευάλωτοι στις εθιστικές ιδιότητες της νικοτίνης και πιο επιρρεπείς στο να εκδηλώσουν ασθένειες που σχετίζονται µε το κάπνισµα, όπως ο καρκίνος των πνευµόνων.

η ΕΚΤΊΜΗΣΗ των επιστηµόνων είναι ότι ο µηχανισµός ελέγχου της νικοτίνης είναι σε ορισµένους ανθρώπους «προβληµατικός» από τη φύση τους. Παρατηρείται µια δυσλειτουργία στο γονίδιο CHRNA5, κάποια µετάλλαξη δηλαδή, που ενθαρρύνει το κάπνισµα χωρίς να θέτει όρια.

Σύµφωνα µε ειδικούς, η νικοτίνη δρα γρήγορα στον οργανισµό. Εισέρχεται στους πνεύµονες, στην κυκλοφορία του αίµατος και φτάνει στον εγκέφαλο. Εκεί συνδέεται µε κυτταρικούς υποδοχείς και διευκολύνει την απελευθέρωση διαφόρων χηµικών ουσιών (κυρίως ντοπαµίνης) που προκαλούν αισθήµατα ευφορίας και εντείνουν τη λαχτάρα για περισσότερη νικοτίνη.
ΠΗΓΗ : http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου