Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε ομόφωνα απαγορεύσεις ταξιδίου και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, των μελών της οικογένειάς του και των συνεργατών τους.
Το ψήφισμα του Σαββάτου που εξέδωσε το Συμβούλιο των 15-εθνών, επίσης, ζήτησε την άμεση παραπομπή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης της Λιβύης, για έρευνα και πιθανή δίωξη υπεύθυνων για τη δολοφονία αμάχων στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. 


Το Συμβούλιο ζήτησε ''άμεση κατάπαυση της βίας και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των νόμιμων αιτημάτων του πληθυσμού'' στη Λιβύη.
Ζήτησε αρχές της Λιβύης να ενεργήσουν "με.....

... αυτοσυγκράτηση, να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο", και να διευκολυνθεί η άμεση πρόσβαση στους διεθνείς παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Συμβούλιο απηύθυνε έκκληση για άμεση άρση των περιορισμών ''σε όλες τις μορφές των μέσων ενημέρωσης" και για την ασφάλεια των αλλοδαπών που πρέπει να διευκολυνθεί και η αναχώρηση τους.
Σύμφωνα με το εμπάργκο όπλων, τα μέλη του ΟΗΕ θα λάβουν άμεσα και αναγκαία μέτρα ώστε να "εμποδίζουν την άμεση ή έμμεση προμήθεια, πώληση ή μεταβίβαση προς τη Λιβύη ... όπλων και συναφούς υλικού κάθε τύπου, συμπεριλαμβανομένων όπλων και πυρομαχικών, στρατιωτικών οχημάτων και εξοπλισμού', καθώς και όλα τα μέλη του ΟΗΕ πρέπει να αποτρέπουν τους υπηκόους τους από την εξαγωγή τους.'' 
Η απαγόρευση των ταξιδιών και των περιουσιακών στοιχείων θα έχει ως στόχο τον 68χρονο ηγέτης της Λιβύης, τα ενήλικα παιδιά του, άλλα μέλη της οικογένειας και αξιωματούχους του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών που κατηγορούνται ότι έπαιξαν ρόλο στην αιματοχυσία. _

farmaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου