Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (Π.Α.Ο. ή απλά Παναθηναϊκός) είναι ελληνικός αθλητικός σύλλογος. Έχει έδρα την Αθήνακαι έμβλημα το πράσινο τριφύλλι. Ο Παναθηναϊκός έχει ενεργά τμήματα για 14 αθλήματα. Σήμερα η έδρα του είναι το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.).

Ιστορία του Συλλόγου

[Επεξεργασία]1908-1910 Π.Ο.Α.

Το σήμα του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθήναι
Ιδρύθηκε από τον Γιώργο Καλαφάτη στις 3 Φεβρουαρίου 1908 όταν αυτός και άλλοι 40 αθλητές έφυγαν από τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο επειδή ο τελευταίος κατήργησε το ποδοσφαιρικό του τμήμα θεωρώντας το ασύμβατο με το στίβο.[1] Στις 3 Φεβρουαρίου 1908 διεξήχθει η πρώτη σύσκεψη των αθλητών και αποφασίστηκε η δημιουργία της ποδοσφαιρικής ομάδας.
Το όνομα που δόθηκε στην ομάδα ήταν Π.Ο.Α. (Ποδοσφαιρικός..
... Όμιλος Αθηνών) αφού οι ιδρυτές της ομάδας ήταν Αθηναίοι και γόνοι διακερκιμένων αθηναϊκών οικογενειών.[2] Το πρώτο γήπεδο του ΠΟΑ ήταν το οικόπεδο στο Λούνα Παρκ της οδού Πατησίων, ιδιοκτησίας Καραπάνου και είναι ο χώρος που στεγάζεται σήμερα η Ανωτάτη Εμπορική Σχολή. Με την προσωπική εργασία των αθλητών και τη χορηγία του επιχειρηματία Μαρίνου Μαρινάκη ο χώρος μετατράπηκε σε γήπεδο και γραφεία του συλλόγου.[3] Τα χρώματα της ομάδας ήταν το κόκκινο και το άσπρο.[4] Το 1912 ιδρύεται το τμήμα της ξιφασκίας. Αθλητής της ομάδας υπήρξε ο Κώστας Τσικλητήρας ο οποίος έχασε τη ζωή του το 1913 στους Βαλκανικούς Πολέμους σε ηλικία 25 ετών.
Οι πρώτες επιτυχίες του ΠΟΑ ήταν η νίκη με 9-0 απέναντι στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, η νίκη απέναντι στο Π.Ο. Γουδί επίσης με 9-0 και η επικράτηση με 3-1 απέναντι στην αγγλική ομάδα της Ναυτικής Σχολής Κάμπερλαντ.[5] Αυτός ήταν ο πρώτος διεθνής αγώνας του συλλόγου και με τον ΠΟΑ αγωνίστηκε ο ΆγγλοςΤζων Κάμπελ που αργότερα ήταν και προπονητής της ομάδας.

[Επεξεργασία]1910-1918 Π.Π.Ο.

Το σήμα του Πανελληνίου Ποδοσφαιρικού Ομίλου
Το 1910 ο Γιώργος Καλαφάτης συγκρούστηκε με τον πρόεδρο της ομάδας Μαρίνο Μαρινάκη και αποχώρησε μαζί με 34 μέλη αθλητές. Στον ΠΟΑ έμειναν μόνο οι 7 αθλητές που είχε αποκτήσει από τον Εθνικό ΓΣ ο Μαρίνος Μαρινάκης με συνέπεια να παρακμάσει και να αποροφηθεί το 1912 απο τον ΠΟ Γουδί. Έτσι το1910 ο κορμός της ομάδας του Καλαφάτη μετονομάστηκε σε Π.Π.Ο. (Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος) και αναγνωρίστηκε από το ΣΕΓΑΣ το 1911. Τα χρώματα της ομάδας πλέον ήταν το πράσινο και το άσπρο. Έδρα του ΠΠΟ ήταν το γήπεδο Σιμοπούλου στην πλατεία Αγάμων, κοντά στην πλατεία Αμερικής.
Ο ΠΠΟ ενίσχυεται με μεταγραφές, κορυφαίες εκ των οποίων ήταν οι Κωνσταντινουπολίτες Μιχάλης Ρόκκος και Μιχάλης Παπάζογλου και το 1911 κατακτά τοπανελλήνιο πρωτάθλημα του ΣΕΓΑΣ με νίκες 12-0 επί του ΠΟ Γουδί και 11-1 επί του Πειραϊκού Συνδέσμου. Το 1912 μετά την απορόφηση του ΠΟΑ από τοΓουδί ο ΠΠΟ επιστρέφει στο γήπεδο της οδού Πατησίων και μετεγγράφεται στο σύλλογο ο Λουκάς Πανουργιάς.[6] Το 1914 γίνεται μέλος του συλλόγου οΑπόστολος Νικολαΐδης. Τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, οι περισσότεροι αθλητές του ΠΠΟ επιστρατεύονται λόγω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ο σύλλογος αγωνίζεται για την επιβίωση του.

[Επεξεργασία]1918-1924 Π.Π.Α.Ο.

Το σήμα του Πανελληνίου Ποδοσφαιρικού Αγωνιστικού Ομίλου
Το 1918 ο ΠΠΟ μετονομάζεται σε σε Π.Π.Α.Ο. (Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Αγωνιστικός Όμιλος) και καθιερώνει το τριφύλλι ως έμβλημα. Το 1919διοργανώνονται οι Διασυμμαχικοί Αγώνες στο Παρίσι, σημαντικό αθλητικό γεγονός της εποχής. Ο ΣΕΓΑΣ αρνήθηκε να αποστείλει ποδοσφαιρική ομάδα και περιορίστηκε στο στίβο. Ο Γιώργος Καλαφάτης συστήνει μικτή εθνική ομάδα ποδοσφαίρου 18 αθλητών με 6 ποδοσφαιριστές του ΠΠΑΟ. Παράλληλα κατά τη διεξαγωγή των Αγώνων ο Καλαφάτης συγκεντρώνει αθλητικό υλικό αλλά και τεχνογνωσία από τα άλλα αθλήματα που διεξάγονταν και επιστρέφοντας στηνΕλλάδα υποστηρίζει έτσι τα νέα τμήματα του ΠΠΑΟ.[7] Η κίνηση αυτή ήταν πολύ σημαντική για τον ΠΠΑΟ καθώς ήταν πλέον σε θέση να καλλιεργήσει το τμήμα στίβου και το τμήμα βόλεϊ την ίδια χρονιά, από το 1922 το τμήμα μπάσκετ και από το 1924 το τμήμα πινγκ πονγκ.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα, ο Καλαφάτης ήταν ο εκλέκτορας, προπονητής και αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου η οποία συμπεριλάμβανε και τρεις ακόμα ποδοσφαιριστές του ΠΠΑΟ. Το 1922 ο ΠΠΑΟ κατακτά αήττητος το πρώτο πρωτάθλημα που διοργάνωσε η ΕΠΣΑΠ. Στις 8 Μαρτίου 1922 παραχωρείται στον ΠΠΑΟ ο χώρος της Περιβόλας για την ανέγερση γηπέδου αλλά η υπόθεση δεν ξεκαθάρισε έως τις 7 Ιουλίου 1924 οπότε και έγινε η οριστική παραχώρηση του χώρου όπου σήμερα στεγάζεται το γήπεδο Απόστολος Νικολαϊδης.[8]

[Επεξεργασία]1924 Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος

Στις 15 Μαΐου 1924 κατά τη γενική συνέλευση των μελών του ΠΠΑΟ (Πανελλήνιου Ποδοσαφαιρικού Αγωνιστικού Ομίλου) αποφασίστηκε η αλλαγή του ονόματος του συλλόγου έτσι ώστε να αποφέυγεται η ταύτιση του με τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο.[9] Το όνομα Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ) ήταν αυτό που επικράτησε εώς σήμερα.

[Επεξεργασία]1925-1940

Το Γήπεδο της Λεωφόρου
Νέα τμήματα δημιουργούνται και καλλιεργούνται από τον Παναθηναϊκό. Το 1928 ιδρύονται Τμήμα ΠοδηλασίαςΤμήμα Σκοποβολής και Τμήμα Χόκευ επι χόρτου. Το 1930 ιδρύονται το Τμήμα Κολύμβησης, το Τμήμα Πόλο και το Τμήμα Χάντμπολ. Το 1930 σημειώνεται η πιο μεγάλη νίκη του ποδοσφαιρικού τμήματος απέναντι στον Ολυμπιακό με 8-2 παράλληλα με την κατάκτηση του πρώτου επίσημου πρωταθλήματος Ελλάδας για το σύλλογο. Όμως η ομάδα αυτή δε θα συνεχίσει να πρωταγωνίζεται καθώς διαγράφεται ο Άγγελος Μεσσάρης το 1932 και αργότερα ο Γιώργος Καλαφάτης ενώ η μισή ομάδα τιμωρείται με 2ετή αποκλεισμό μετά από διαφωνίες με τον Απόστολο Νικολαΐδη.[10] Το 1932 ο Νίκος Μαντζάρογλου κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στοΕυρωπαϊκό πρωτάθλημα πινγκ πονγκ.[11] Το 1935 ο Γιώργος Βήχος κατακτά το πρώτο του μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα σκοποβολής. Συνολικά κατέκτησε 5 παγκόσμια μετάλλια (2 ασημένια και 3 χάλκινα) έως το 1947.[12]

[Επεξεργασία]1940-1945

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος αναστέλει τις αθλητικές λειτουργίες και οι αθλητές του Παναθηναϊκού επιστρατεύονται. Στις 19 Νοεμβρίου 1940 ο Μίμης Πιερράκος σκοτώνεται στοελληνοιταλικό μέτωπο.[13] Ο Μιχάλης Παπάζογλου συμμετείχε στην αντιστασιακή ομάδα του αθλητή του ΗρακλήΓιώργου Ιβάνοφ και συνελήφθει από τους Γερμανούς. Ο διευθυντής τουγηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας Αντώνης Βρεττός, παρότι το γήπεδο είχε επιταχθεί από τους Ιταλούς,[14] μετέτρεψε τους απρόσιτους χώρους του γηπέδου σε χώρους αντίστασης εξοπλισμένους με ραδιόφωνα, ενώ πριν την αποχώρηση των Γερμανών ο Βρεττός ύψωσε την ελληνική σημαία στο γήπεδο.[15] Την άνοιξη του 1942 ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ διοργάνωσαν φιλικό αγώνα για να ενισχύσουν με τα έσοδα του νοσηλεύομενους του νοσοκομείου Σωτηρίας. Οι Γερμανοί επενέβησαν ορίζοντας έναν αυστριακό αξιωματικό διαιτητή, ενώ απαίτησαν μέρος των εσόδων. Οι αρχηγοί των ομάδων Κρητικός και Μαρόπουλος αποφάσισαν να μη γίνει ο αγώνας και οι φίλαθλοι αφού συμφώνησαν προχώρησαν σε επεισόδια αγανάκτησης απέναντι στους κατακτήτες.[16] Ακολούθησε μια από τις μεγαλύτερες αντιπολεμικές διαδηλώσεις, όταν το πλήθος των 15.000 φιλάθλων κατευθύνθηκε προς την Ομόνοια.[17]

[Επεξεργασία]1945-1960

Το 1945 η ομάδα βόλεϊ και το 1946 η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού κατακτούν τα πρώτα τους πρωταθλήματα. Το Φεβρουάριο του 1947 ιδρύεται τοτμήμα πυγμαχίας του συλλόγου και το 1947 το τμήμα καταδύσεων.
Το 1947 ο Κώστας Μυλωνάς αγωνίζεται στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα σκοποβολής στη Στοκχόλμη και κατακτά 3 ασημένια και χάλκινα μετάλλια.[18] Το 1950 ο Γιώργος Καλαφάτης επιστρέφει στον Παναθηναϊκό και επανεγγράφεται στα μητρώα του συλλόγου. Το 1952 ο Κώστας Μυλωνάς, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα σκοποβολής στο Όσλο κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο πιστόλι κατά ανδρίκελων μαζί με ένα ασημένιο και ένα χάλκινο μετάλλιο ακόμα.
Το 1959 κατασκευάστηκε στο Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης το το πρώτο κλειστό γυμναστήριο στην Ελλάδα, γνωστό ως «Τάφος του Ινδού».
Το 1959 ο πυγμάχος Δημήτρης Μιχαήλ κατακτά το το χάλκινο μετάλλιο στα 63,5 κιλά στους Μεσογειακούς Αγώνες του Λιβάνου.[19] Νέα τμήματα ιδρύονται στον Παναθηναϊκό το 1959 τμήμα άρσης βαρώντμήμα σκάκι, ενώ επανιδρύεται το τμήμα ξιφασκίας το 1960.

[Επεξεργασία]1961-1970

Το 1962 ιδρύεται το τμήμα γυμναστικής και το 1963 τμήμα καταδύσεων. Το 1964 ο Παναθηναϊκός γίνεται η μοναδική ποδοσφαιρική ομάδα που κατακτά αήττητη το πρωτάθλημα Ελλάδοςσυμπληρώνοντας παράλληλα επτά κατακτήσεις πρωταθλήματων ποδοσφαίρου. Λίγο νωρίτερα το Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής του ΠΑΟ Γιώργος Καλαφάτης.
Το 1966 ιδρύεται το τμήμα πάλης. Την ίδια χρονιά ιδρύεται η Θύρα 13 ενιαίος φορέας των οργανωμένων συνδέσμων του Παναθηναϊκού. Επίσης το 1966 Χρήστος Παπανικολάου κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο επι κοντώ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου της Βουδαπέστης.[20]
Το 1967 ο πυγμάχος Βαγγέλης Οικονομάτος κατακτά το χρυσό στα 71 κιλά στους Μεσογειακούς αγώνες της Τύνιδας.[21] Στην ίδια διοργάνωση ο αρσιβαρίστας Χρήστος Ιακώβουκατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 75 κιλά σημειώνοντας παράλληλα παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων, ενώ ο αρσιβαρίστας Τσούκας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.[22]
Το 1969 ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού συμμετέχει στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης. Το 1970 ο Χρήστος Παπανικολάου σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ στο επι κοντώ στους Βαλκανικούς Αγώνες που διεξάγονταν στο στάδιο Καραϊσκακη και γίνεται ο πρώτος Έλληνας πρωταθλητής που σημείωσε κορυφαία επίδοση στον κόσμο, ενθουσιάζοντας το παράλληλα τους θεατές.[23]

[Επεξεργασία]1971-1980

Το 1971 ο Παναθηναϊκός διεκδίκησε το τρόπαιο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών
Το 1971 η ομάδα ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού σημειώνει τις μεγαλύτερες επιτυχίες της εκτός συνόρων και αγωνίζεται στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης απέναντι στον πανίσχυρο Άγιαξ και στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου απέναντι στην πρωταθλήτρια Λατινικής ΑμερικήςΝασιονάλ Μοντεβιδέο.
Το 1972 ο Αντώνης Αντωνιάδης με 39 γκολ αναδεικνύεται ο δεύτερος σκόρερ στην Ευρώπη και κατακτά το ασημένιο παπούτσι. Την ίδια χρονιά η ομάδα μπάσκεττου Παναθηναϊκού αγωνίζεται στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Επίσης το 1972 στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Γκρενόμπλ, οΣπήλιος Ζαχαρόπουλος κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στα 1500 μέτρα.[24] Στους Βαλκανικούς Αγώνες του 1972 ο Ανδρέας Βγενόπουλος και ο Γιάννης Χατζησαράντος κατακτούν αργυρά μετάλλια.[25] Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών του 1972 ο Χρήστος Ιακώβου κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο ντεβολπέ, ενώ αναδείχθηκε πέμπτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου.[26]
Στους Βαλκανικούς Αγώνες του 1973 ο Ανδρέας Βγενόπουλος και ο Γιάννης Χατζησαράντος κατακτούν και πάλι από ένα αργυρό μετάλλιο.[27]
Το 1974 η ομάδα πινγκ πονγκ του Παναθηναϊκού αγωνίστηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων χάνοντας από τη Χέρτα Βερολίνου με 5-3.[28] Το 1977 ηομάδα ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού κατακτά το Βαλκανικό Πρωτάθλημα και μαζί το ελληνικό νταμπλ.
Το 1978 ιδρύεται το τμήμα μοντέρνου πένταθλου και το 1980 το τμήμα τζούντο. Το 1979 η ομάδα ποδοσφαίρου του ΠΑΟ γίνεται επαγγελματική και αυτονομείται διοικητικά με πρώτο πρόεδρο το Γιώργο Βαρδινογιάννη ο οποίος παρέλαβε την προεδρία από το Τζακ Νικολαΐδη. Το 1980 η ομάδα βόλεϊ του Παναθηναϊκού αγωνίζεται στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης. Το 1980 ιδρύεται το γυναικείο τμήμα ποδοσφαίρου από την ΠΑΕ, το οποίο λειτούργησε έως το 1982.[29]

[Επεξεργασία]1981-1990

Το 1981 η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Παναθηναϊκού αγωνίζεται στο φάιναλ φορ του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Συνομοσπονδιών. Την ίδια χρονιά ιδρύεται το τμήμα τοξοβολίας.
Το 1985 η ομάδα ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού αγωνίζεται στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Το 1989 η ομάδα βόλεϊ του Παναθηναϊκού αγωνίζεται στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης και κατακτά την τρίτη θέση.

[Επεξεργασία]1990-2000

Το 1992 το τμήμα μπάσκετ γίνεται επαγγελματικό και αυτονομήται διοικητικά υπό την προεδρία του Παύλου Γιαννακόπουλου. Το 1993 πυγμάχος του Παναθηναϊκού Πάρης Βασιλικόςκατακτά το ασημένιο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες στο Ρουσιγιόν. Το 1994 με το Νίκο Γκάλη στη σύνθεση του και το 1995 με τον Παναγιώτη Γιαννάκη η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού κατακτά την τρίτη θέση στην Ευρώπη. Την επόμενη χρονιά το 1996 στέφεται Πρωταθλητής Ευρώπης κατακτώντας το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο του συλλόγου και λίγους μήνες αργότερα η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού κατέκτησε και το Διηπειρωτικό Κύπελλο μπάσκετ.
Το 1996 η ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού συμμετέχει στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και αποκλείεται από τον Άγιαξ.
Το 1996 ο αρσιβαρίστας Λεωνίδας Σαμπάνης γίνεται ο πρώτος αθλητής του Παναθηναϊκού που κατακτά ολυμπιακό μετάλλιο, όταν αναδείχθηκε δεύτερος στην κατηγορία των 58 κιλών στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα. Από το 1995 έως το 2000 κατέκτησε επίσης την 1η Θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 1995 (58.75κ), 1η Θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 1996 (59.00κ), 2η Θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 1997 (58.90κ), 2η Θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 1998 (61.40κ), 1η Θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 1998 (61.76κ), 2η Θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 1999 (61/66κ), 2η Θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 1999 (61.40). Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϋ κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στα 61.3 κιλά.
Το 2000 η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού κατακτά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο φάιναλ φορ της Θεσσαλονίκης. Το 2000 η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Παναθηναϊκού αγωνίζεται στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Συνομοσπονδίας.

[Επεξεργασία]2000-2010

Εορτασμός 100 ετών
Το 2001 ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μπάσκετ και το 2002 κατακτά το τρίτο ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετστην Μπολόνια, αγωνιζόμενος ενάντια στα προγνωστικά. Το 2002 ο αρσιβαρίστας Λεωνίδας Σαμπάνης κατακτά την 1η Θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στα 61.65 κιλά.
Το 2004 η αθλήτρια στίβου Χρυσοπηγή Δεβετζή κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο τριπλούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και το χάλκινο στοΠαγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Το 2004 η ομάδα βόλεϊ των ανδρών αγωνίζεται στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών Ευρώπης.
Το 2005 η ομάδα καλαθοσφαίρισης του ΠΑΟ συμμετέχει στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα και αναδεικνύεται τρίτη. Το 2006 η ανδρική ομάδα βόλεϊαναδεικνύεται τρίτη στο φάιναλ φορ του Ευρωπαϊκού Κύπελλου κορυφαίων ομάδων πετοσφαίρισης.
Το 2007 η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Παναθηναϊκού κατακτά το ευρωπαϊκό τουρνουά της Σόφιας. Το 2007 η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού κατακτά στην Αθήνα, την Ευρωλίγκα για τέταρτη φορά στην ιστορία, ενώ συνοδεύει το τρόπαιο με την κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος και του κυπέλλου συμπληρώνοντας το Τριπλ Κράουν.
Το 2008 ο Παναθηναϊκός συμπληρώνει και γιορτάζει τα 100 χρόνια ιστορίας του συλλόγου. Κάνει το νταμπλ στο μπάσκετ και στο βόλεϊ γυναικών και η ανδρική ομάδα βόλεϊ κατακτά το κύπελλο.
Το 2009 η γυναικεία ομάδα βόλεϊ αγωνίζεται στον τελικό του Ευρωπαϊκού Challenge Cup και η ανδρική ομάδα βόλεϊ στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Συνομοσπονδιών. Το 2009 ηομάδα μπάσκετ κατακτά το πέμπτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και για δεύτερη φορά το Τριπλ Κράουν αφού και στην Ελλάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα και το κύπελλο.
Το 2010 η ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού κατέκτησε το πρωτάθλημα ενώ παράλληλα αναδείχθηκε και κυπελλούχος. Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ κάνει, για ακόμη μία φορά, το νταμπλ, ενώ η ανδρική ομάδα βόλεϊ κατακτά το κύπελλο. Η ομάδα μπάσκετ κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδας.

[Επεξεργασία]Έμβλημα του Συλλόγου

Το πρώτο τριφύλλι του ΠΑΟ
Η προέλευση του τριφυλλιού ως έμβλημα του συλλόγου δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη.
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, υπεύθυνος της υιοθέτησής του ήταν ο Μιχάλης Παπάζογλου. Το τριφύλλι ήταν το έμβλημα που χρησιμοποιούσε ως αθλητής στον προηγούμενό του σύλλογο, τη Χαλκηδόνα. Έτσι, όταν ήρθε το 1911 στην Αθήνα από τον Βόσπορο και εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό, πρότεινε αυτό να γίνει το επίσημο έμβλημα του ΠΑΟ. Η δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι το τριφύλλι σχεδιάστηκε από τον Γεώργιο Χατζόπουλο, πρόεδρο της Εθνικής Πινακοθήκης και μέλος του συλλόγου. Μια τρίτη εκδοχή υποστηρίζει ότι την πηγή έμπνευσης για το τριφύλλι αποτέλεσε ο Ιρλανδο-Καναδός μαραθωνοδρόμος William Sherring, που το 1906 στη Μεσολυμπιάδα της Αθήνας είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο φορώντας στον αγώνα μια λεύκη στολή με ένα μεγάλο πράσινο τριφύλλι στο στήθος. Λέγεται ακόμα πως ο Απόστολος Νικολαΐδης, κατά τις σπουδές του στη Γερμανία, είχε παρακολουθήσει τη γερμανική ομάδα SpVgg Greuther Fürth, η οποία φορούσε πράσινα και λευκά χρώματα έχοντας για σήμα το τριφύλλι και πρότεινε εκείνος το σήμα με το τριφύλλι.[30]
Είναι πιθανός και ο συνδυασμός όλων αυτών των εκδοχών.

[Επεξεργασία]Ύμνος του Συλλόγου

listen 
Η γέφυρα του ποταμού Κβάι
Ο Ύμνος του Παναθηναϊκού δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950.Τον έγραψε ο Γιώργος Οικονομίδης και τον μελοποίησε ο Γιώργος Μουζάκης. Ήταν μετά από έναν νικηφόρο αγώνα επί του Απόλλωνα. Μόλις βγήκαν από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο Γιώργος Οικονομίδης αυτοσχεδίασε την αρχή του ύμνου «Σύλλογος μεγάλος». Σ' ένα πακέτο Κεράνης, αστραπιαίως, ο Μουζάκης σχεδίασε ένα αυτοσχέδιο πεντάγραμμο, όπου δεν άργησε να αποτυπώσει την «Παναθηναϊκή» μουσική. Όταν πήγαν στο στούντιο, ο Γιάννης Βογιατζής έβαλε τη φωνή του. Το σφύριγμα που ακούγεται στην αρχή και στο τέλος, ο Μουζάκης το «άρπαξε» από τη μουσική της ταινίας η «Γέφυρα του ποταμού Κβάι».

[Επεξεργασία]Θύρα 13

Η Θύρα 13
Θύρα 13 ονομάζεται ο ενιαίος φορέας των οργανωμένων συνδέσμων του Παναθηναϊκού. Πήρε το όνομα αυτό από την ομώνυμη Θύρα του γηπέδου της Λεωφόρου ΑλεξάνδραςΑπόστολος Νικολαΐδης, καθώς εκεί συγκεντρώνονταν οι οργανωμένοι φίλαθλοι του ΠΑΟ. Η Θύρα 13 ιδρύθηκε το 1966 και έδωσε δυναμικό παρών στον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971.
Το 1981 ο Γιώργος Βαρδινογιάννης για να αποτρέψει τα επεισόδια στους αγωνιστικούς χώρους δημιούργησε την ΠΑ.ΛΕ.ΦΙ.Π. και την αναγνώρισε ως μοναδικό επίσημο σύνδεσμο του Παναθηναϊκού. Το 1986 μέλη της ΠΑ.ΛΕ.ΦΙ.Π. ιδρύουν το Green Club που μετέπειτα ονομάστηκε Green Cockney Club, το1988 ιδρύθηκε ο σύνδεσμος των Mad Boys και το 1994 οι Athens Fans. Το 1998 ο Γιώργος Βαρδινογιάννης επέστρεψε στην παλαιότερη απόφασή του και έδωσε και πάλι στην ΠΑ.ΛΕ.ΦΙ.Π. το προνόμιο του μοναδικού συνδέσμου του Παναθηναϊκού. Το 2006 μετά από συνεργασία του συνδέσμου Athens Fans και ανεξαρτήτων συνδέσμων δημιουργήθηκε ο Ενιαίος Φορέας Συνδέσμων Θύρας 13.

[Επεξεργασία]Τμήματα

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του ο σύλλογος έχει δημιουργήσει ομάδες σε 23 διαφορετικά αθλήματα. Διαθέτει τμήματα σε Ποδόσφαιρο (ίδρυση 1908), Ξιφασκία (ίδρυση 1912), Στίβο (ίδρυση 1919), Βόλεϊ (ίδρυση 1919), Μπάσκετ (ίδρυση 1922), Πινγκ πονγκ (ίδρυση 1924), Ποδηλασία (ίδρυση 1928), Σκοποβολή (ίδρυση 1928), Χόκευ επι χόρτου (ίδρυση 1928), Κολύμβηση (ίδρυση 1930), Πόλο (ίδρυση 1930), Χειρόσφαιρα (ίδρυση 1930), Πυγμαχία (ίδρυση 1946), Καταδύσεις (ίδρυση 1947), Άρση Βαρών (ίδρυση 1959), Σκάκι (ίδρυση 1960), Οπλομαχία (ίδρυση 1960), Γυμναστική (ίδρυση 1961), Θαλάσσιο Σκι (ίδρυση 1963), Πάλη (ίδρυση 1965), Μοντέρνο Πένταθλο (ίδρυση 1977), Τζούντο (ίδρυση 1978), Τοξοβολία (ίδρυση 1981), Ιστιοπλοΐα (ίδρυση ?). Είναι ένας από τους μεγαλύτερους αθλητικούς συλλόγους στην Ελλάδα και σε διεθνή κλίμακα, με βάση τον αριθμό διαφορετικών αθλητικών τμημάτων που διατηρεί.
ΚατηγορίαΤμήματα
ΕπαγγελματικάΠοδόσφαιρο ανδρών  · Μπάσκετ ανδρών  · Βόλεϊ ανδρών
Ερασιτεχνικά ομαδικάΜπάσκετ γυναικών  · Βόλεϊ γυναικών  · Πόλο ανδρών
Ερασιτεχνικά ατομικάΣτίβος  · Ποδηλασία  · Πινγκ Πονγκ  · Σκοποβολή  · Τοξοβολία  · Ξιφασκία  · Κολύμβηση
Ερασιτεχνικά βαρέα ατομικάΠυγμαχία  · Πάλη  · Άρση Βαρών
ΑνενεργάΠοδόσφαιρο γυναικών  · Χάντμπολ  · Χάντμπολ γυναικών  · Χόκεϊ επί χόρτου  · Πόλο γυναικών  · Καταδύσεις  · Θαλάσσιο Σκι  · Κωπηλασία  · Ιστιοπλοΐα  · Σκάκι · Μοντέρνο πένταθλο  · Τρίαθλο  · Γυμναστική  · Τζούντο

[Επεξεργασία]Τίτλοι Επαγγελματικών Τμημάτων

[Επεξεργασία]Τμήμα Ποδοσφαίρου

Η ποδοσφαιρική ομάδα
Σύνολο Τίτλων (43)
191119301949195319601961196219641965196919701972197719841986199019911995199620042010
1940, 1948, 195519671969197719821984198619881989199119931994199520042010
1970, 1988, 1993, 1994
1978

[Επεξεργασία]Τμήμα Καλαθοσφαίρισης Ανδρών

Σύνολο Τίτλων (49)
1996
1996, 2000, 2002, 2007, 2009
19461947195019511954, 1961, 1962, 1967, 1969, 1971, 1972, 197319741975197719801981198219841998199920002001200320042005200620072008,20092010
1979, 1982, 1983, 1986, 1993, 1996, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009

[Επεξεργασία]Τμήμα Πετοσφαίρισης Ανδρών

Σύνολο Τίτλων (25)
1945, 1946, 1959, 1960, 1969 1965, 1966, 1967, 1970, 1971, 1972, 1973, 1975, 197719821984, 1985, 1986, 1995, 1996, 20042006
1982, 1984, 1985, 200720082010
2006

[Επεξεργασία]Τίτλοι Ερασιτεχνικών Τμημάτων

[Επεξεργασία]Τμήμα Καλαθοσφαίρισης Γυναικών

Σύνολο Τίτλων (4)
2000

[Επεξεργασία]Τμήμα Πετοσφαίρισης Γυναικών

Σύνολο Τίτλων (28)
1970, 1971, 1972, 1973, 1977, 1978, 1979, 1982, 1983, 1985, 1988, 1990, 1991, 1992, 1993, 1998, 2000, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010
2005, 2006, 2008, 2009, 2010

[Επεξεργασία]Τμήμα Στίβου

Σύνολο Τίτλων (64)
1955, 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1977, 1989, 1990
1986, 1989, 1990, 1994
1930, 1931, 1932, 1933, 1934, 1938, 1954, 1955, 1956, 1965, 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1977, 1978, 1979, 1980, 1983, 1996, 1997, 1998
1946, 1949
1949, 1950, 1983, 1984, 1985, 1986
1950

[Επεξεργασία]Τμήμα Ποδηλασίας

Σύνολο Τίτλων (42)
  • 8 Πρωταθλήματα Γενικής:
1956, 1962, 1963, 1964, 1967, 1969, 1970, 1973
  • 23 Πρωταθλήματα Δημόσιας Οδού Ανδρών:
1951, 1952, 1953, 1954, 1956 , 1957, 1958, 1959, 1962 ,1963, 1965, 1967, 1969, 1970, 1973, 1980, 1982, 1983, 1984, 1985, 1989, 1990, 1997
  • 11 Πρωταθλήματα Πίστας Ανδρών:
1954, 1956, 1958, 1967, 1968, 1969, 1970, 1985, 1986, 1989, 1990

[Επεξεργασία]Τμήμα Ξιφασκίας

Σύνολο Τίτλων (41)
  • 13 Πρωταθλήματα Γενικής Βαθμολογίας:
1963, 1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975
  • 11 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ξίφους Ασκήσεως:
1965, 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1973, 1975, 1977, 1978
  • 12 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ξίφους Μονομαχίας:
1964, 1965, 1966, 1967, 1969, 1970, 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1980
  • 5 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ομαδικό Σπάθης:
1964, 1970, 1971, 1973, 1974

[Επεξεργασία]Τμήμα Πυγμαχίας

Σύνολο Τίτλων (31)
1949, 1950, 1951, 1952, 1954, 1955, 1957, 1958, 1959, 1960, 1964, 1966, 1967, 1968, 1969, 1971, 1972 , 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1982 , 1986, 1992, 1993, 1996, 1997, 1998.
  • 2 Κύπελλα Ανδρών:
1988, 1999

[Επεξεργασία]Τμήμα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (Πινγκ-Πονγκ)

Σύνολο Tίτλων (23)
  • 7 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Γενικής:
1951, 1952, 1955 (πριν από την ίδρυση της ΕΦΟΕΠΑ), 1956, 1959, 1961, 1962
  • 6 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ανδρών:
1959, 1961, 1962, 1966, 1968, 1974
  • 6 Κύπελλα Ελλάδας Ανδρών:
1966, 1969, 1972, 1973, 1974, 1982
  • 3 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Γυναικών:
1972[31], 1973, 1974
  • 1 Κύπελλο Ελλάδας Γυναικών:
1969

[Επεξεργασία]Τμήμα Τοξοβολίας

Σύνολο Τίτλων (12)
  • 4 Πρωταθλήματα Γενικής Βαθμολογίας:
1983, 1984, 1985, 1986
  • 4 Πρωταθλήματα Ανδρών:
1983 , 1984 , 1985 , 1986
  • 1 Πρωτάθλημα Ανδρών Standard Bow:
1993
  • 3 Πρωταθλήματα Γυναικών:
1983 , 1985 , 1986

[Επεξεργασία]Τμήμα Κολύμβησης

Σύνολο Τίτλων (12)
1952 , 1953 , 1954 , 1955 , 1956 , 1957 , 1958 , 1963 , 1964 , 1965 , 1966 , 1968

[Επεξεργασία]Τμήμα Σκοποβολής

Σύνολο Τίτλων (12)
  • 8 Πρωταθλήματα Ομαδικού:
1960, 1964, 1982, 1983, 1985, 1989, 1990, 1991
  • 1 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αεροβόλου Όπλου:
1984
  • 1 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σταθερού Στόχου:
1987
  • 1 Διασυλλογικό Πρωτάθλημα:
1957
  • 1 Πρωτάθλημα Πολεμικού Όπλου:
1948

[Επεξεργασία]Τμήμα Σκακιού

Σύνολο Τίτλων (9)
1964[32], 1966, 1969[33], 1970[34], 1971, 1973, 1974
1973[35], 1974[36]

[Επεξεργασία]Τμήμα Άρσης Βαρών

Σύνολο Τίτλων (6)
1964, 1965, 1966, 1967, 1968 , 1969

[Επεξεργασία]Τμήμα Πάλης

Σύνολο Τίτλων (3)
  • Πρωταθλήματα Νοτίου Ελλάδος Ανδρών:
1982, 1984
  • Πρωτάθλημα Γυναικών:
1971

[Επεξεργασία]Τμήμα Καταδύσεων

Σύνολο Τίτλων (3)

[Επεξεργασία]Τμήμα Μοντέρνου Πεντάθλου

Σύνολο Τίτλων (2)
  • 2 Πρωταθλήματα Ελλάδας:
1980, 1987 [37]

[Επεξεργασία]Τμήμα Γυμναστικής

Σύνολο Τίτλων (1)
  • 1 Πρωτάθλημα Ελλάδας Ανδρών:
1972

[Επεξεργασία]Τμήμα Τρίαθλου

Σύνολο Τίτλων (1)
  • 1 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα:
1978 [38]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου