Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕ Ο ΑΣΣΑΝΤΖΕ-''ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ'', Η ΠΡΩΤΟΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ


Την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στην Σουηδία αποφάσισε σήμερα δικαστήριο του Λονδίνου. Ο Χάουαρντ Ριντλ, πρόεδρος του δικαστηρίου του Μπέλμαρς στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, αποφάνθηκε ότι οι κατηγορίες του βιασμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης που αντιμετωπίζει ο ιδρυτής του Wikileaks δικαιολογούν την έκδοσή του...


Παράλληλα, ανέφερε ότι ότι η έκδοση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από την Σουηδία έγινε σωστά, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα των συνηγόρων του Ασάνζ περί του αντιθέτου.

«Δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι έγινε κάποιο λάθος» στην έκδοση του εντάλματος, αναφέρει η απόφαση του δικαστή.

Φορώντας μαύρο κοστούμι και γραβάτα, ο κ. Ασάνζ ......ήταν ανέκφραστος όταν άκουσε την απόφαση από τα χείλη του προέδρου του δικαστηρίου.

Υποστηρικτές του, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο, κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν ότι ο Ασάνζ είναι αθώος.

Η έφεση

Οι δικηγόροι του Ασάνζ ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης. Σύμφωνα με τη νομοθεσία έχουν προθεσμία μίας εβδομάδας για να το πράξουν.

Ο Μαρκ Στίβενς, ένας από τους δικηγόρους του 39χρονου Αυστραλού, είχε υποστηρίξει από το πρωί ότι η απόφαση που θα εξέδιδε ο δικαστής θα ήταν σε βάρος του πελάτη του.

Μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα «The Independent» δήλωσε «έτοιμος να ακούσει κακές ειδήσεις». «Και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει στον δικαστή ότι πρόκειται να ασκήσουν έφεση σε περίπτωση που χάσουν. Συνεπώς εργαζόμαστε ήδη προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Ωστόσο, η απόφαση του δικαστηρίου δεν αποτελεί την τελευταία «πράξη» της διαδικασίας που ξεκίνησε με την σύλληψη του Ασάνζ από την Σκότλαντ Γιαρντ στις 7 Δεκεμβρίου του 2010.

Η έφεση που θα ασκηθεί αναμένεται να καθυστερήσει την τελική απόφαση μέχρι το καλοκαίρι.

Η εκδίκαση της έφεσης πρέπει να αρχίσει εντός 40 ημερών, ωστόσο το δικαστήριο μπορεί να παρατείνει αυτή την προθεσμία, αν κρίνει ότι αυτό εξυπηρετεί το «συμφέρον της δικαιοσύνης».

Σε περίπτωση που το εφετείο επικυρώσει την αρχική απόφαση έκδοσης, μπορεί να ασκηθεί και δεύτερη έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

Ο δικαστής Ριντλ είχε ήδη επισημάνει την «ενδεχομένως αναπόφευκτη πιθανότητα» προσφυγής εναντίον της απόφασής του, όποια κι αν ήταν αυτή.

Οι κατηγορίες

Ο κ. Ασάνζ αρνείται επίμονα τις κατηγορίες που του προσάπτουν δύο Σουηδέζες, τις οποίες γνώρισε τον περασμένο Αύγουστο σε ένα σεμινάριο για την ελευθερία του λόγου στην Στοκχόλμη.

Η πρώτη τον κατηγορεί για βιασμό, υποστηρίζοντας ότι έκανε μαζί της σεξ ενώ εκείνη κοιμόταν, χωρίς προφυλακτικό.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από το προανακριτικό υλικό της υπόθεσης, το οποίο διέρρευσε στο Ίντερνετ στις αρχές του μήνα, όταν η γυναίκα ξυπνά, εμφανίζεται να συναινεί στην ερωτική συνεύρεση.

Η δεύτερη γυναίκα τον κατηγορεί για σεξουαλική παρενόχληση και παράνομο εξαναγκασμό (σε συνουσία). Αν κριθεί ένοχος για τον βιασμό, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως τέσσερα έτη.

Τα επιχειρήματα

Η νομική ομάδα του κ. Ασάνζ έχει υποστηρίξει ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η Σουηδία είναι άκυρο, καθώς δεν έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία εναντίον του, ενώ παράλληλα οι «υποτιθέμενες επιθέσεις» δεν στοιχειοθετούν κατηγορία που να δικαιολογεί έκδοση.

Οι δικηγόροι του έχουν, επίσης, υποστηρίξει, ότι ο πελάτης τους δεν θα τύχει δίκαιης δίκης στη Σουηδία. Μάλιστα, ένας εκ των συνηγόρων του Τζούλιαν Ασάνζ, έχει κατηγορήσει τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Φρέντρικ Ράινφελντ, για «στρεβλώσεις και ψεύδη», υποστηρίζοντας ότι έχει εκμηδενίσει τις πιθανότητες του πελάτη του να τύχει δίκαιης δίκης, καθώς τον έχει σκιαγραφήσει -με δημόσιες δηλώσεις του- ως τον «υπ’ αριθμόν ένα δημόσιο εχθρό».

Ο Σουηδός εισαγγελέας, που εκπροσωπείται στο δικαστήριο από Βρετανό συνάδελφό του, έχει δηλώσει ότι παρά το γεγονός ότι δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ο Ασάνζ αναζητείται προκειμένου να του ασκηθεί ποινική δίωξη και όχι απλώς για ανάκριση, κάτι που σημαίνει -κατά τους Σουηδούς- ότι το ένταλμα είναι έγκυρο.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει εκφράσει φόβους ότι, αν εκδοθεί στη Σουηδία, είναι πιθανό να εκδοθεί στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες για πιθανές κατηγορίες που αφορούν την δημοσιοποίηση στο Wikileaks των απόρρητων διπλωματικών εγγράφων των Η.Π.Α._
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ http://fimotro.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου