Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΟΥΔΕΝ ....ΝΕΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΟ ΜΕΤΩΠΟ?

Και όμως ηλιαχτίδα ειρήνης στον εμφύλιο-ναρκοπόλεμο-απαγωγές-αντάρτικο-παραστρατιωτικό, της Κολομβίας.


Οι ''Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας - Στρατός του Λαού'' (ή FARC-EP) απελευθέρωσαν σε μια εβδομάδα, έξι απαχθέντες αιχμαλώτους ''πολέμου'' οι οποίοι παραδόθηκαν από διάφορες περιοχές της χώρας στην Piedad Cordoba, την πρόεδρο του Κολομβίανου Κινήματος για την Ειρήνη και σε εκπροσώπους του Διεθνή Ερυθρού Σταυρού. 

Αυτή η παράδοση, που έγινε χωρίς προϋπόθεσεις, μπορεί να θεωρηθεί ως σαφής ένδειξη καλής θέλησης από τους αντάρτες, που δείχνει την πολιτική τους βούληση να συνεχίσουν το διάλογο με στόχο το καλύτερο μέλλον της χώρας, να ανοίξει μια  πόρτα για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνική συμφωνία. 

Η Βραζιλία, για μια ακόμη φορά, συμμετείχε άμεσα στην απελευθέρωση των αιχμαλώτων πολέμου στην Κολομβία, με μια ομάδα 22 στρατιωτών και δύο ελικόπτερων του Στρατού. 

Η Piedad είχε απολυθεί καταχρηστικώς από τη θέση της ως...

... γερουσιαστής από την κυβέρνηση. Έχει αγωνιστεί και εξακολουθεί να αγωνίζεται για μια πολιτική λύση σ’αυτή την σύγκρουση. Η ειρήνη και η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελούν τη σημαία της. 

Η πρώην γερουσιαστής υπήρξε θύμα του κράτους και της παραστρατιωτικής βίας στην Κολομβία και έχει υποστεί τη βία με διάφορους τρόπους. 
Το 1999, η γερουσιαστής απήχθη από παραστρατιωτικές ομάδες με επικεφαλής τον Κάρλος ΚΑΣΤΑΝΟ, και απελευθερώθηκε μόνο μετά την ισχυρή διεθνή πίεση. 

Οι επιθέσεις στην Piedad εξηγούνται από το γεγονός ότι κατεριψε  την πεποίθηση ότι μόνο με στρατιωτικά μέσα, με έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, θα ήταν  δυνατόν ο τερματισμός της Κολομβιανής σύρραξης. 
Η ανθρωπιστική προσέγγιση της, έχει οδηγήσει στην απελευθέρωση πολλών ατόμων που εμπλέκονται στη σύγκρουση. 


Δήλωσε η ακτιβίστρια :''Η κυβέρνηση παρεμποδίζει οποιαδήποτε πραγματική δυνατότητα για την ειρήνη, δεδομένου ότι δεν φαίνεται να σκέφτεται το εξής απλό, Με ποιόν θα διαπραγματεύτεις επί μακρών εάν συνεχίζεις να δολοφονείς τους ηγέτες των ανταρτών; Ίσως η κυβέρνηση της Κολομβίας μια μέρα να δει το λάθος της επιμένοντας στην ισχύ με τη βία'':._

farmaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου