Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ


Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ....ΒΛΑΧΟΔΗΜΑΡΧΩΝ!


Ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Topbaş ,δήλωσε: ''Tο τραμ στη γραμμή μεταξύ Beyazıt της Κωνσταντινούπολης και Eminönü περιοχές της ιστορικής χερσόνησου της πόλης θα συνεχίσει να λειτουργεί'', παρά την απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής Διαφύλαξης να κλείσει τους δρόμους γύρω από το Βασιλικό Υδραγωγείο για την κυκλοφορία για την ασφάλεια του. 


"Κάνουμε πολύ σοβαρές μετρήσεις εκεί, σε συνεργασία με τα τοπικά πανεπιστήμια. Έχουμε ήδη αποφασίσει να κατεδαφίσουμε το κτίριο της Διοίκησης, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την δεξαμενή'', δήλωσε σε ομάδα δημοσιογράφων τη Δευτέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan. 


Ο Δήμαρχος Topbaş είπε με τον τρόπο αυτό η αδικαιολόγητη πίεση στην δεξαμενή θα πρέπει να αποθευχθεί. Ανέφερε επίσης ότι ένα σύστημα που περιέχει υλικά που εμποδίζουν τις δονήσεις έχει εγκατασταθεί κάτω από τις ράγες του τραμ και ότι ο Δήμος σχεδιάζει να κατασκευάσει μία νέα γραμμή τραμ που να συνδέει την περιοχή Karaköy με το Μπλε Τζαμί, ώστε να μην κινδυνεύει από τις δονήσεις η δεξαμενή πια. 


Ο Μητροπολιτικός Δήμος αποφάσισε να εφαρμόσει την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για όλα τα βαρέα οχήματα εκτός από το τραμ! Ο Δήμος ενήργησε ως αν η απόφαση δεν αναφέρει ρητά την κυκλοφορία του τραμ.


Το Διοικητικό Συμβούλιο Διατήρησης δήλωσε για την απόφασή του Δήμου:...
...''Παρ 'όλες τις προειδοποιήσεις, τα πολιτιστικά αξιοθέατα που πρέπει να προστατεύονται έχουν υποστεί ζημία και έχουν πραγματοποιηθεί πολλές παρεμβάσεις στα έργα" .


Το Βασιλικό Υδραγωγείο βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου της πολιτιστικής κληρονομιάς και πρέπει να προστατεύεται από το 1ο Συμβούλιο Διατήρησης, το οποίο έχει κυκλοφορήσει τρεις αποφάσεις από το 1997, προειδοποίησεις για διακεκριμένη φθορά της δεξαμενής του. Οι ζημίες που προκαλούνται από τις ισχυρές δονήσεις των οχήματων, συμπεριλαμβανομένου του τραμ, αναφέρεται στις λεπτομέρειες σε αυτές τις αποφάσεις. Ο Δήμος, πάντως, δεν φαίνεται να έχει καμία πρόθεση να κλείσει το τραμ που διέρχεται από την οδό Yerebatan. 


Η δεξαμενή κατασκευάστηκε το 542 μ.Χ. κατά τη διάταξη του Βυζαντινού Αυτοκράτορα ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ του 1ου για την κάλυψη των αναγκών σε νερό του ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΑΛΑΤΙΟΥ.  Καλύπτει 9.800 τετραγωνικά μέτρα και έχει 336 στήλες, 9 μέτρα ύψος. Είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης._
farmaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου