Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Σαρώνει η κακοκαιρία................

Συνεχίζεται η χιονόπτωση στα βόρεια προάστια της Αττικής. Θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει. Δείτε πού χρειάζεται αλυσίδες. Απαγόρευση απόπλου. Τέσσερις εγκλωβισμένοι σε ορεινή περιοχή του Ρεθύμνου. Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού.   Χιονίζει στις βόρειες περιοχές της Αττικής. Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Χιόνια στο Μαρούσι, την Κηφισιά, τον Γέρακα, τα Βριλήσσια την Ηλιούπολη και την Ελευσίνα.
Έπεσαν χιόνια ακόμα και στον Πειραιά. Στα λευκά Πάρνηθα και Πεντέλη από το βράδυ της Παρασκευής.
Πυκνές χιονοπτώσεις εκδηλώνονται στα Ανατολικά και Νότια τμήματα της Εΰβοιας.Πάντως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κακοκαιρία θα υποχωρήσει τις αμέσως επόμενες ώρες.Επικίνδυνοι οι δρόμοι τη νύχτα, καθώς αναμένεται παγετός. Η τροχαία συνιστά στους οδηγούς να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Κλειστή  η λεωφόρος Πάρνηθος, από το τελεφερίκ και πάνω, λόγω χιονόπτωσης ενώ από την κακοκαιρία εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα και σε άλλα σημεία της Αττικής. Απαγορεύεται η κίνηση των φορτηγών στην παλιά Εθνική οδό Αθηνών-Θηβών από το κόμβο Μαγούλας- Μάνδρας και πάνω, ενώ τα ΙΧ κινούνται με αλυσίδες.
Επίσης, αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα στη λεωφόρο Φυλής προς μονή Κλειστών, ενώ από το πρωϊ έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία από Άγιο Πέτρο προς Διόνυσο στην Πεντέλη όπου είχε διακοπεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η κακοκαιρία δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην Αττική με την πυροσβεστική να δέχεται κλήσεις για κορμούς δέντρων που έσπασαν λόγω του ανέμου.
Δείτε μια χαρακτηριστική εικόνα του χιονισμένου τοπίου στο ύψος της Μαλακάσας




Πολικές θερμοκρασίες
Χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο σημειώνονται στη Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και τις Σποράδες.
Χιόνια και στα ορεινά της Κρήτης, αλλά και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία παρουσιάζει κάθετη πτώση και η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς, ενώ η ελάχιστη θα φτάσει και τους -8 και κατά τόπους τους -10 βαθμούς.
Τέσσερα άτομα εγκλωβίστηκαν στην ορεινή περιοχή των Ανωγείων Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο, στην ευρύτερη περιοχή του Χιονοδρομικού Κέντρου.
Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένει το Οροπέδιο Λασιθίου ενώ από τις πρωινές ώρες έχει ξεκινήσει η χιονόπτωση στην περιοχή. Το χιόνι αυτή την ώρα πλησιάζει τα 20 εκατοστά στον κάμπο του Οροπεδίου ενώ το θερμόμετρο στο Τζερμιάδω δείχνει 0 βαθμούς κελσίου
Το κύμα της κακοκαιρίας, συνοδεύεται και από θυελλώδεις βοριάδες που τοπικά στα πελάγη φτάνουν τα 10 μποφόρ, γεγονός που έχει δημιουργήσει προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Κρύο και παγετός στη Βόρεια Ελλάδα
Τσουχτερό κρύο με ηλιοφάνεια επικρατεί στις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου ο δείκτης του θερμομέτρου σε ορεινές περιοχές έπεσε, για πρώτη φορά φέτος, στους -5 βαθμούς Κελσίου.
Σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου έχει σχηματιστεί παγετός, ενώ χωρίς αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων, προς και από τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας.
Στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω πεδινές περιοχές η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ το λιμεναρχείο εξέδωσε δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων , καθώς στο Βόρειο Αιγαίο πνέουν και σήμερα ισχυροί βοριάδες, έντασης μέχρι και 8 Μποφόρ.
Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου το πρωί, στην Κοζάνη και στη Φλώρινα, ο δείκτης του θερμομέτρου έδειχνε - 5 βαθμούς, ενώ -4 είχε η Πτολεμαϊδα και -1 η Δράμα.
Απαγόρευση απόπλου

Λόγω των θυελλωδών ανέμων 8 έως 10 μποφόρ, που πνέουν στα πελάγη, απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων απο Πειραιά-Λαύριο και Ραφήνα,για όλους τους προορισμούς.
Επίσης δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων Αγ.Κωνσταντίνο-Σποράδες,Ωρωπός -Ερέτρια, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη και Αρκίτσα-Αιδηψός.
Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια Καβάλα-Πρίνου-Κεραμωτή -Λιμένα Θάσου. Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα Ιόνια Νησιά. Δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των μικρών πλοίων από Πειραιά για Σαλαμίνα και Παλούκια-Πέραμα.
Αναλυτική πρόγνωση του καιρού
Βελτιωμένος σχετικά ο καιρός στα δυτικά και βόρεια. Κακοκαιρία στις υπόλοιπες περιοχές με χιόνια και τσουχτερό κρύο.
Σταδιακή εξασθένηση των ανεμών από το απόγευμα. Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά.
Αττική: Νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνι στα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα βόρεια. Τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα ανατολικά και βόρεια του νόμου και θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 τοπικά έως και 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: από 01 έως 06 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη: Τοπικές νεφώσεις. πιθανώς ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από μείον 01 έως 03 βαθμούς Κέλσιου.
Μακεδονία, Θράκη: Τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα ανατολικά. Παροδικές χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική και πιθανώς πρόσκαιρα στα ορεινά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 τοπικά έως 9 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από μείον 08 έως 05 βαθμούς Κέλσιου.
Νησιά Ιόνιου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος: Τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και τοπικά στο ιόνιο έως 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: από 00 έως 10 βαθμούς Κέλσιου. Στην ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος: Στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο νεφώσεις με χιονόνερο και στις νοτιότερες περιοχές τοπικές βροχές, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Θεσσαλίας, ανατολικής Στερεάς και Ευβοίας. Στην Εύβοια και τις Σποράδες πιθανώς τα φαινόμενα να είναι ισχυρά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στα θαλάσσια έως 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: από μείον 03 έως 07 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 7 με 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: από 05 έως 09 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Στα Δωδεκάνησα τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 7 με 9 και πιθανώς πρόσκαιρα στο βόρειο αιγαίο έως 10 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: από 05 έως 09 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Για αύριο Κυριακή η ΕΜΥ προβλέπει στην Εύβοια, τις Κυκλάδες, την κρητη,τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις τοπικά αυξημένες με χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά.
Οι χιονοπτώσεις στη βόρεια Κρήτη νωρίς το πρωί θα είναι τοπικά ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα και από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στο ιόνιο και τα ηπειρωτικά, ενώ τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Τη νύχτα στα βορειοδυτικά θα εκδηλωθούν καταιγίδες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και πρόσκαιρα στο νότιο αιγαίο 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ.
Σε χαμηλά επίπεδα η θερμοκρασία. Παγετός που τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρός.
(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) από http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου