Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

«Εξωγήινο» βακτήριο ζει σε λίμνη της Καλιφόρνια

Ο πρώτος οργανισμός που δύναται να αντικαθιστά ένα από τα έξι βασικά στοιχεία της ζωής ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες της NASA.

Όπως μετέδωσε το BBC, το βακτήριο ζει στη λίμνη Μόνο της ανατολικής Καλιφόρνια και χρησιμοποιεί το δηλητηριώδες στοιχείο του αρσενικού, με το οποίο υποκαθιστά το φώσφορο.

Πρόκειται για το πρωτεοβακτήριο GFAJ-1, της οικογένειας των «Holomonadaceae», που βρέθηκε στη γνωστή για τα δηλητηριώδη, αφιλόξενα νερά της, λίμνη Μόνο, στην Καλιφόρνια. Η εν λόγω λίμνη περιέχει αρσενικό και άλλα δηλητήρια, τα οποία καθιστούν αδύνατη την επιβίωση οποιουδήποτε είδους ψαριού εκεί, την ώρα όμως που τα μικρόβια αφθονούν.............................

Η ανακάλυψη, που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή στο περιοδικό Science, αποκαλύφθηκε από τους ερευνητές της μελέτης πριν από τη συνέντευξη Τύπου της NASA, που έχει προγραμματιστεί για τις 21.00 ώρα Ελλάδας, την Πέμπτη.

Και μπορεί να μην αφορά... πράσινα ανθρωπάκια με κεραίες και μεγάλα αυτιά, αλλά η ανακάλυψη αυτή χαρακτηρίζεται εξίσου σημαντική, καθώς η ανακάλυψη του εν λόγω βακτηρίου, που ενσωματώνει στο DNA του το δηλητηριώδες στοιχείο αρσενικό, αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, η οποία φαντάζει πλέον όλο και πιο πιθανή.

«Τα ευρήματά μας αποτελούν υπενθύμιση ότι η ζωή, όπως την ξέρουμε, μπορεί να είναι πολύ πιο ευέλικτη απ' ό,τι υποθέτουμε ή μπορούμε να φανταστούμε» σχολίασε η Φελίσα Γουλφ-Σάιμον του Ινστιτούτου Αστροβιολογίας της NASA, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η ζωή, όπως τουλάχιστον την γνωρίζαμε μέχρι τώρα, αποτελείται κυρίως από τα στοιχεία άνθρακας, υδρογόνο, άζωτο, οξυγόνο, θείο και φώσφορο. Το GFAJ-1 είναι η πρώτη γνωστή μορφή ζωής που χρησιμοποεί και αρσενικό, εκτός από αυτά τα στοιχεία.

Όταν το βακτήριο καλλιεργήθηκε στο εργαστήριο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορεί να επιβιώσει μόνο με φώσφορο, μόνο με αρσενικό, ή και με τα δύο μαζί.

Ο Πολ Ντέβις, ερευνητής του πανεπιστημίου και της NASA, τόνισε ότι αυτή η ανακάλυψη ενισχύει την πεποίθηση ότι δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν. «Αν κάτι εδώ στη Γη μπορεί να κάνει κάτι τόσο αναπάντεχο, τι άλλο μπορεί να κάνει η ζωή, που δεν έχουμε δει ακόμα;» διερωτήθηκε, για να δώσει αμέσως την απάντηση ο ίδιος: «Τώρα ήρθε η ώρα να το μάθουμε».
(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) από http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου