Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΑΪΛΑΝΔΗΣ ΚΑΜΠΟΤΖΗΣ

Προστριβές ανά την υφήλιο χωρίς σοβαρούς λόγους δείχνουν ότι προβοκάτσιες είναι στην καθημερινή πρακτική για τις κυβερνήσεις.


Στρατιώτες της Ταϊλάνδης και της Καμπότζης αντάλλαξαν πυρά σε μια επίμαχη περιοχή κοντά στα σύνορα γύρω από ένα 900 χρονών ινδουιστικό ναό.Η χθεσινή σύγκρουση είναι η τρίτη γύρω από το ναό, γνωστό ως Preah Vihear στην Καμπότζη και το Khao Phra Viharn στην Ταϊλάνδη.
Ένας δημοσιογράφος δήλωσε: ''Μπορούμε να δούμε τα πυρά του πυροβολικού  τη νύχτα , έχουμε δει κάποια ασθενοφόρα να κατευθύνονται προς την περιοχή".Το πρακτορείο Τύπου AFP ανέφερε ότι Καμποτζιανός στρατιωτικός διοικητής δήλωσε : ....

..."Πολεμούμε τώρα, οι Ταϊλανδοί πυροβόλησαν πρώτοι."

Αλλά ο συνταγματάρχης Sunsern Kaewkumnerd, εκπρόσωπος του Ταϊλανδικού στρατού, κατηγόρησε την καμποτζιανή πλευρά για επανεκκίνηση της βίας.Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα, αλλά αργότερα οι αρχές της Καμπότζης δήλωσαν ότι μέρος του ναού είχε καταστραφεί από πυρκαγιά από την ταϊλανδική πλευρά των συνόρων. 
Αν και σποραδικές συγκρούσεις στην περιοχή δεν είναι ασυνήθιστες, είναι σπάνιο για τις δύο πλευρές να μάχονται επί συνεχόμενες ημέρες.Ένας Ταϊλάνδος στρατιώτης σκοτώθηκε το Σάββατο, όταν οι στρατιώτες  αντάλαξαν ρουκέτες, χειροβομβίδες και πυροβολισμούς, προτρέποντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή.Η εκεχειρία επιτεύχθηκε νωρίς το απόγευμα. 
Μετά βίας της Παρασκευής, ο ταϊλανδός υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Καμπότζη και να επιδίδονται σε «μια πράξη επιθετικότητας" στο "παραβίαση της Ταϊλάνδης κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας».Η Καμπότζη κατηγόρησε την Ταϊλάνδη για εισβολή και κατέθεσε καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 
Ο ναός έχει αποτελέσει πηγή έντασης για γενεές, με παρατηρητές να λένε ότι χρησιμοποιείται ως αιτία προστριβών για να προκαλέσουν το εθνικιστικό συναίσθημα τόσο από την Ταϊλάνδη όσο και από την Καμπότζη.Το Διεθνές Δικαστήριο επιδίκασε τον ναό στην Καμπότζη το 1962, αλλά η απόφαση δεν καθορίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς πέριξ του ναού, αφήνοντας σημαντικά περιθώρια για αμφισβητήσεις._



farmaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου