Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: ΟΙ ΕΥΚΟΛΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ - Συνάντηση των Οικολόγων Πράσινων με την υπουργό Εργασίας


ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Συνάντηση με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Λούκα Κατσέλη είχε αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων. Στην αντιπροσωπεία μετείχαν ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, και ο Γιάννης Τσιρώνης, συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας. Η συνάντηση είχε ζητηθεί με πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων στα τέλη Νοεμβρίου.
Στη συνάντηση η υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Οικολόγων Πράσινων για τις εξελίξεις στην εργασιακή νομοθεσία και τις ρυθμίσεις για τις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις.
Από την πλευρά τους οι Οικολόγοι Πράσινοι τόνισαν ότι η ανάγκη για σχέδιο ταυτόχρονης διεξόδου από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, επιβάλλει άμεσα εκτεταμένες επενδύσεις για βιώσιμη στροφή στην οικονομία.  Οι θέσεις εργασίας που θα απαιτήσει μια τέτοια στροφή, θα αποτελέσουν πολύτιμη ανάσα και για το μέτωπο της ανεργίας. Η φορολογική πολιτική για τις επιχειρήσεις, αλλά και τα οικονομικά κίνητρα που τους παρέχονται, χρειάζεται να εστιάζουν κατά προτεραιότητα στη διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και στο βιώσιμο αναπροσανατολισμό της οικονομικής δραστηριότητας. Ενδεικτικά αναφέρθηκε το ....
...παράδειγμα της πρότασης των Γερμανών Πράσινων για επιστροφή φόρου ανά θέση εργασίας, συνδυασμένο με υψηλούς αρχικούς φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις.
Στα εργασιακά ζητήματα, οι Οικολόγοι Πράσινοι σημείωσαν ότι η πίεση για ευκολότερη  παράκαμψη των συλλογικών συμβάσεων αποτελεί παθητική προσαρμογή στα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Τα προβλήματα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν επί της ουσίας, αντί να προσφεύγουμε κάθε φορά στον εύκολο δρόμο να διευκολύνουμε τη συμπίεση των μισθών. Τα στοιχεία άλλωστε της EUROSTATδείχνουν ότι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα ήταν ήδη ελαστική και πριν τις ρυθμίσεις των τελευταίων μηνών, καθώς το εργατικό κόστος σημείωσε θεαματική πτώση 6,6% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2010 και πιθανότατα έχει μειωθεί κι άλλο από τότε.
«Η προσπάθεια για ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να στηρίζεται κατ' αποκλειστικότητα στη μείωση του κόστους εργασίας», δήλωσε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος μετά τη συνάντηση. «Εύκολες απαντήσεις τέτοιου τύπου, απλά ανακυκλώνουν τα αδιέξοδα. Τα στοιχεία για την εξέλιξη του κόστους εργασίας δείχνουν  άλλωστε ότι η αγορά εργασίας ήταν ήδη αρκετά ελαστική πριν ακόμη τα μέτρα των τελευταίων μηνών. Αντί λοιπόν για περαιτέρω εκπτώσεις στην προστασία των εργαζομένων, χρειαζόμαστε επειγόντως ένα εκτεταμένο πρόγραμμα Πράσινης Στροφής, που θα δώσει ανάσες στην οικονομία και νέες θέσεις εργασίας στην κοινωνία: Οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση απαιτούν ταυτόχρονες απαντήσεις»._
FARMAKI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου