Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΣΟ ΔΙΣ ΟΙ ...''ΕΥΤΡΑΦΗΣ'' ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ

Γι'αυτό προσοχή το καλοκαίρι έρχεται με βήμα ....παχύ!


Πάνω από μισό δισεκατομμύριο άνδρες και γυναίκες - σχεδόν ο ένας στους εννέα είναι κλινικά παχύσαρκοι, υποστηρίζεται σε έκθεση της οργάνωσης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ). 

Στα στοιχεία, που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή, ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν του 1980, οδηγώντας τους γιατρούς να προειδοποιούν ότι το «τσουνάμι της παχυσαρκίας» είναι ανησυχητικό σε ολόκληρο τον κόσμο.Το 2008, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν στατιστικές, 
του Imperial College του Λονδίνου και του Πανεπιστήμιου του Harvard, σχεδόν μία γυναίκα στις ....
....επτά και ένας άνδρας στους 10 ήταν παχύσαρκοι.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., η παχυσαρκία προκαλεί τρία εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο από καρδιακή νόσο, διαβήτη, καρκίνο και άλλες παθήσεις. 
Το πρόβλημα έχει πλέον διαδεδομένο στα πλούσια κράτη, αυξάνεται περισσότερο στις ΗΠΑ, ακολουθούμενη από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία για τις γυναίκες, και τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία για τους άνδρες.Όμως, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως στη Μέση Ανατολή και σε ταχέως ανοικοδομήσημες περιοχές, καλύπτουν την διαφορά. 
Τα παγκόσμια ποσοστά παχυσαρκίας υπερδιπλασιάστηκαν για τους άνδρες, από 4,8% των ενηλίκων ανδρών το 1980 στο 9,8% το 2008. Για τις γυναίκες, το αντίστοιχο άλμα ήταν από 7,9 στο 13,8%.Δείκτης μάζας σώματοςΤο πρότυπο για την αξιολόγηση βάρους είναι ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), στον οποίο το βάρος του ατόμου σε κιλά διαιρείται με το τετράγωνο του ύψους του ατόμου σε εκατοστά.Ο Δ.Μ.Σ. 25 έως 30 αντιστοιχεί σε υπέρβαρα, ενώ πάνω από 30 είναι παχύσαρκοι. 
Στην Ευρώπη, οι γυναίκες στη Ρωσία και τη Μολδαβία βρίσκονται στο άνω άκρο της κλίμακας, με ΔΜΣ 27,2 και 27,1, ενώ η υγιέστεροι των ανδρών στην ήπειρο κατοικούν στην Τσεχική Δημοκρατία και την Ιρλανδία. _



farmaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου