Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Στο στόχαστρο οι ξένοι υπήκοοι στο Κάιρο............

Η οργή των διαδηλωτών στρέφεται κατά των ξένων υπηκόων και ιδιαίτερα εναντίον των ξένων δημοσιογράφων. Όλο και πιο συχνές γίνονται οι αναφορές για επιθέσεις φιλοκυβερνητικών σε ξενοδοχεία του Καΐρου, όπου διαμένουν ξένοι δημοσιογράφοι.
Σύμφωνα με το δίκτυο France 24, ένας ξένος υπήκοος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στην πλατεία Ταχρίρ.
Πολλοί δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις βίαιες διαδηλώσεις στο Κάιρο υπέρ ή κατά του καθεστώτος του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ συλλαμβάνονται ή πέφτουν θύμα ξυλοδαρμού και εκφοβισμών, καταγγέλλουν και οι ΗΠΑ, με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να μιλά για «ενορχηστρωμένη εκστρατεία εκφοβισμού» των ξένων μέσων ενημέρωσης.
Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) αναφέρει πως αστυνομικοί με πολιτική περιβολή επιτέθηκαν στα γραφεία μιας εφημερίδας του Καΐρου, ενώ πραγματοποιήθηκαν επίσης επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων από αμερικανικά και ευρωπαϊκά δίκτυα..........

Η ομάδα του Άντερσον Κούπερ, γνωστού δημοσιογράφου του αμερικανικού δικτύου CNN δέχθηκε επίθεση από οπαδούς του Μουμπάρακ οι οποίοι τους γρονθοκόπησαν, την ώρα που κάποιοι στρατιώτες που βρίσκονταν κοντά στο σημείο της επίθεσης παρακολουθούσαν χωρίς να παρεμβαίνουν.
Δημοσιογράφοι του αλ Τζαζίρα, του αλ Αραμπίγια, του ABC news, του CNN, του France 2, του France 24, του Radio-Canada έχουν δεχθεί επιθέσεις, ενώ άλλοι έχουν συλληφθεί.
Πολλοί δημοσιογράφοι "χουν γίνει στόχος από οπαδούς του καθεστώτος και από αστυνομικούς που έχουν παρεισφρύσει" στις διαδηλώσεις, καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) σε ανακοίνωσή της.
"Χτυπήθηκαν και το υλικό τους κλάπηκε", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΜΚΟ Ζαν-Φρανσουά Ζουλιάρ.
Συγκλίνουσες πηγές στο Κάιρο ανακοίνωσαν σήμερα ότι η αστυνομία συνέλαβε υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, αστυνομικοί φέρεται ότι συνέλαβαν ορισμένους ανθρώπους από το Κέντρο Χίσαμ Μουμπάρακ, μια οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επίσης, τρία μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας αγνοούνται, ενώ ένα φέρεται να έχει συλληφθεί.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας έχει ξεκινήσει, αλλά οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους. Νέοι πυροβολισμοί ακούστηκαν στην περιοχή της πλατείας Ταχρίρ και πανικόβλητοι διαδηλωτές έψαχναν καταφύγιο κάτω από κοντινή γέφυρα που οδηγεί στην πλατεία.
Οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές έχουν στήσει οδοφράγματα στην είσοδο της πλατείας Ταχρίρ. Στη γέφυρα που έχει καταφύγει πολύς κόσμος, βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του Μουμπάρακ. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για σφαίρες και βόμβες μολότοφ που εκτοξεύονται πάνω από τη γέφυρα στους διαδηλωτές που βρίσκονται από κάτω.
Ο στρατός άνοιξε πυρ γύρω στις 17:00 στη συγκεκριμένη γέφυρα και από τις σφαίρες έπεσε στο έδαφος ένας διαδηλωτής. Μια ομάδα διαδηλωτών τον μετέφερε μακριά από το σημείο.

Προσπάθειες εκτόνωσης
O εισαγγελέας της Αιγύπτου εξέδωσε ταξιδιωτική απαγόρευση για ορισμένους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης καθώς και για έναν πρώην αξιωματούχο του κυβερνώντος κόμματος και πάγωσε τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, μετέδωσε σήμερα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA.
Οι υπουργοί είναι, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ-Άντλι, ο πρώην υπουργός Στέγασης, Άχμεντ ελ Μαγράμπι, και ο πρώην υπουργός τουρισμού Ζουχαΐρ Γκαράνα. Το πρώην μέλος του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος Άχμεντ Εζ είναι επίσης μεταξύ εκείνων στους οποίους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.
Στη δήλωση αναφέρεται επίσης ότι και άλλοι αξιωματούχοι, περιλαμβάνονται στο μέτρο της απαγόρευσης το οποίο θα διαρκέσει "έως ότου η εθνική ασφάλεια αποκατασταθεί και οι αρχές και τα σώματα επιτήρησης θα έχουν κάνει τις έρευνες τους".
Επίσης, αιγύπτιος πρωθυπουργός Άχμαντ Σαφίκ ζήτησε σήμερα συγγνώμη για τη βία στο κέντρο του Καΐρου, η οποία, σύμφωνα με τους διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, υποκινήθηκε από την κυβέρνηση.
"Καθώς οι αξιωματούχοι και το κράτος πρέπει να προστατεύουν τα παιδιά τους, έκρινα ότι είναι απαραίτητο να ζητήσω συγγνώμη και να πω ότι το φαινόμενο αυτό δεν θα επαναληφθεί", δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Σαφίκ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει ποιός κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις και επέμεινε ότι κανένα από τα βίαια επεισόδια δεν ενορχηστρώθηκε από το κράτος. Επίσης προσέθεσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα σε βάθος, τα αποτελέσματα της οποίας θα δοθούν στη δημοσιότητα και επεσήμανε ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ Άντλι θα βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας.
Πάντως, οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι έχουν στα χέρια τους ταυτότητας αστυνομικών με πολιτικά, οι οποίοι παρεισέφρησαν στο σώμα των διαδηλωτών και πυροδότησαν επεισόδια. 
Ο Ομπάμα προσεύχεται
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι προσεύχεται να δοθεί τέλος στη βία και να έρθουν "καλύτερες ημέρες" στην Αίγυπτο.
Κατά τη διάρκεια "ενός πρωινού προσευχής", το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο και στο οποίο παίρνουν μέρος όλοι οι αμερικανοί βουλευτές, ο Ομπάμα δήλωσε ότι "σκέφτεται τη βία την οποία παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή".
Το ενδιαφέρον στη διώρυγα του Σουέζ
Ο στρατηγός James Mattis, επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης και υπεύθυνος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι αν διαταραχθεί η ομαλότητα της κίνησης στη διώρυγα του Σουέζ θα υπάρξει στρατιωτική επέμβαση.
«Αν συμβεί κάτι τέτοιο, προφανώς θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε διπλωματικά, οικονομικά, στρατιωτικά, με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά ένα τέτοιο ερώτημα είναι μόνο υποθετικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου