Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΦΥΤΙΛΙ ΑΝΑΨΕ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΝΑ ...ΣΒΗΣΕΙ

XAMOΣ, βράζει η Αφρική και εμείς είμαστε ακριβώς πάνω από την χύτρα που δεν φαίνεται να έχει βαλβίδα εκτόνωσης !


Η αναταραχή εξαπλώθηκε σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Μια ματιά στο τι έχει συμβεί - και το τι συμβαίνει - σε διάφορες χώρες: ΑΛΓΕΡΙΑ Οι αρχές της Αλγερίας δήλωσαν τη Δευτέρα ότι θα άρουν την 20χρονη ''κατάσταση έκτακτης ανάγκης'' στην ''επόμενες ημέρες." Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε το 1992 για να καταστείλει έναν εμφύλιο πόλεμο που οδήγησε στο θάνατο περισσότερους από 150.000 ανθρώπους. Περίπου 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Αλγέρι το Σάββατο, σύμφωνα με την αντιπολίτευση της Αλγερίας.Μπαχρέιν Στις διαμαρτυρίες  το απόγευμα της ...
...Δευτέρας στο  Μπαχρέιν, τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί και ένας διαδηλωτής τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις. Η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών με πλαστικές σφαίρες, προκαλώντας έναν τραυματισμό.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ Οι αναταραχές συνεχίστηκαν στην Αίγυπτο, τη Δευτέρα, ακόμη και μετά από 18 ημέρες. Οι τράπεζες της Αιγύπτου παρέμειναν κλειστές και τη Δευτέρα. Επιπλέον, νυν και πρώην αστυνομικοί συνέχισαν μια ειρηνική διαμαρτυρία τη Δευτέρα μπροστά από το Υπουργείο Εσωτερικών, λέγοντας ότι θέλουν υψηλότερες αμοιβές, λιγότερες ώρες, καλύτερες παροχές και περισσότερο σεβασμό. 
ΙΡΑΝ Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία στο κέντρο της Τεχεράνης, τη Δευτέρα, διαμαρτυρόμενοι για την κυβέρνηση του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Το κύμα των ανθρώπων που παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σιωπηλοί καθώς περπατούσαν προς την πλατεία, της Τεχεράνης.Ιράν μετά τις επίμαχες προεδρικές εκλογές του 2009. ΙΡΑΚ Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και αυτό το μήνα σε πόλεις σε όλη τη χώρα, διαμαρτυρόμενοι για την φτώχεια. Πιο πρόσφατα, εκατοντάδες οργισμένοι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Ραμάντι - περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης - για να διαμαρτυρηθούν για την ανικανότητα της κυβέρνησης να παράσχει βασικές υπηρεσίες.
ΙΟΡΔΑΝΙΑ Ο Βασιλιάς Αμπντάλα ορκίσε μια νέα κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα μετά των φόβο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα του. Η νέα κυβέρνηση έχει μια εντολή για πολιτική μεταρρύθμιση .Οι άνθρωποι του παλάτιου  δήλωσαν στο CNN ότι ο Abdullah προσπαθεί να μετατρέψει μια περιφερειακή αναταραχή σε μια ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις. ΛΙΒΥΗ Εκκλήσεις γίνονται μέσω του Facebook για μια ημέρα ειρηνικών διαδηλώσεων στη Λιβύη. Οι διαμαρτυρίες έρχονται για τον ηγέτη Moammar Gadhafi, ο οποίος έχει κυβερνήσει τη χώρα για σχεδόν 40 χρόνια. 
Παλαιστινιακά Εδάφη Τα παλαιστινιακά εδάφη δεν έχουν δει το ίδιο είδος των διαδηλώσεων, όπως σε πολλές αραβικές χώρες, αλλά η κυβέρνηση είναι κάτω από κριτική λόγω του ότι το Al-Jazeera δημοσίευσε απόρρητες έγγραφα και αποκαλύψε μερικές από τις ευρείας κλίμακας παραχωρήσεις Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ήταν διατεθειμένη να κάνουν σε διαπραγματεύσεις με Ισραήλ. 
ΣΥΡΙΑ Θερμαινόμενες διαμαρτυρίες γύρω από την περιοχή, η συριακή κυβέρνηση αποσύρεται πίσω από ένα σχέδιο για επιδοτήσεις που κρατούν το κόστος ζωής χαμηλά στη χώρα. Ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έδωσε επίσης μια σπάνια συνέντευξη σε δυτικά μέσα ενημέρωσης.
ΣΟΥΔΑΝ Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αρχές σε πολλές πρόσφατες περιπτώσεις, στο Σουδάν. Η Human Rights Watch δήλωσε ότι «οι αρχές χρησιμοποίησαν υπέρμετρη βία σε κατά κύριο λόγο ειρηνικές διαδηλώσεις στις 30 Ιανουαρίου και 31 του Χαρτούμ και άλλες βόρειες πόλεις " . 
ΤΥΝΗΣΙΑ Μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων που άρχισαν το Δεκέμβριο, η πολύχρονη Πρόεδρος Zine El Abidine Ben Ali εγκαταλείψε τη χώρα. Από τότε, η Ιταλία έχει παραπονέθεί για ένα κύμα μεταναστών από την Τυνησία που έρχονται στο έδαφός της. ΥΕΜΕΝΗ Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ πολιτών στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά.Περίπου 200 διαδηλωτές κατά της κυβέρνησης ήρθαν αντιμέτωποι με περίπου 300 υποστηρικτές της, και οι δύο πλευρές έριξαν πέτρες ο ένας στον άλλο και να κραδαίναν μαχαίρια. Αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν.  Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να φθάσουν στο παλάτι .



_
farmaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου