Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Δράσεις για την αντιμετώπιση κλοπών – φθορών μετασχηματιστών και συναφών ειδών από τα δίκτυα της Δ.Ε.Η


Η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή κρούσματα κλοπών - φθορών μετασχηματιστών διανομής της Δ.Ε.Η καθώς και συναφών ειδών (καλωδίων, περιελίξεων, πλακών χαλκού, κλπ), που έχουν σαν αποτέλεσμα δυσλειτουργίες στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, αλλά και επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών και κυρίως των αγροτών, έχει αναπτύξει τους τελευταίους μήνες, σε διάφορες περιοχές της χώρας, στοχευμένες δράσεις για την πρόληψη και καταστολή τέτοιων περιστατικών.

Σημειώνεται ότι τα κρούσματα κλοπών - φθορών των μετασχηματιστών διανομής της Δ.Ε.Η δημιουργούν σοβαρές παρενέργειες στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και στα αντλιοστάσια άρδευσης αλλά και σημαντικές περιβαλλοντικές συνέπειες στο οικοσύστημα (αγροκτήματα, περιβαλλοντικά κανάλια κ.λ.π) από την εκχύλιση της ποσότητας του ορυκτελαίου, που περιέχουν οι μετασχηματιστές (κατά μέσο όρο 200 κιλά ο καθένας).


Επιπλέον, πέραν της οικονομικής ζημιάς που προκαλείται στη Δ.Ε.Η, οι κλοπές-φθορές μετασχηματιστών διανομής εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη....
.. σωματική ακεραιότητα των τεχνικών της Επιχείρησης, αλλά και των πολιτών (ηλεκτροπληξία, πυρκαγιά από αιωρούμενους υπό τάση αγωγούς κλπ.). Επιπρόσθετα, δημιουργούνται προβλήματα στην καθημερινότητα κυρίως των αγροτών καθώς οι δράστες αφαιρούν όχι μόνο τα καλώδια του δικτύου, αλλά και τους σωλήνες ποτίσματος των καλλιεργειών τους.


Οι στοχευμένες δράσεις για την αποτροπή και αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, υλοποιούνται από συνεργεία αστυνομικών ή μικτών κλιμακίων ελέγχου, που δραστηριοποιούνται σε διάφορες περιοχές με θετικά αποτελέσματα.


Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν χθες (10-02-2011) στην αγροτική περιοχή Νεοχωριακίου Θηβών από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Ρουμανίας και Πακιστάν αντίστοιχα, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και φθορών μετασχηματιστών.
Ειδικότερα, αστυνομικοί εντόπισαν στην αγροτική περιοχή Νεοχωριακίου Θηβών τους δράστες να κινούνται και σε έρευνα που ακολούθησε στα οχήματά τους, στην οικία του ενός από τους δράστες (υπηκόου Ρουμανίας) αλλά και σε αυτοκίνητο που ήταν κρυμμένο κοντά στην ελεγχόμενη οικία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
1.στοιχεία χάλκινων περιελίξεων και πλάκες χαλκού συνολικού βάρους 660 κιλών, προερχομένων συνολικά από την κλοπή 63 μετασχηματιστών υποσταθμών ΔΕΗ
2.πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων (κατσαβίδια, κόφτες μετάλλων, σχοινιά μεγάλης διατομής, κάβουρες, μονωμένες πένσες).


Από την προανάκριση που διενεργήθηκε, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες από κοινού και κατά το χρονικό διάστημα από 20-12-2010 έως 09-02-2011 διέπρατταν κλοπές και φθορές μετασχηματιστών στην ευρύτερη περιοχή των Θηβών. Η προκληθείσα οικονομική ζημία σε βάρος της Δ.Ε.Η ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των (387.000) ευρώ._
farmaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου