Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Άνοιξαν οι κάλπες...


Ξεκίνησε στις 7 το πρωί η εκλογική διαδικασία. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα, με τον πρωθυπουργό να έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής σε εθνικές εκλογές.

Περίπου στις 9.30 το βράδυ και με δεδομένο ότι θα έχει καταμετρηθεί το 10% των ψήφων, θα υπάρξει η πρώτη εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Για τους δήμους ψηφίζουν και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά κατοικούν στην Ελλάδα και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου ή της κοινότητας.

Οι πολίτες της ΕΕ και οι ομογενείς δεν ψηφίζουν για τις περιφέρειες.

Οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας.

Στη «μάχη» των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο ΣΚΑΪ δίνει τη δική του «μάχη» της ενημέρωσης. ΣΚΑΪ Τηλεόραση, ΣΚΑΪ Ραδιόφωνο και SKAI.gr θα καλύπτουν διαρκώς την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.

Στις Δημοτικές εκλογές ψηφίζουμε για:

• Ανάδειξη των 325 νέων δημάρχων.

• Ανάδειξη των δημοτικών συμβουλίων και των συμβουλίων των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων που συστήνονται με τον Καλλικράτη.

Ως εκλογική περιφέρεια για τις δημοτικές εκλογές ορίζεται:

• Το σύνολο του δήμου αν δεν συνενώθηκε με κανέναν άλλο (πχ. Νέα Σμύρνη, Ασπρόπυργος, Θάσος)

• Η επικράτεια του δήμου που συνενώθηκε (πχ. Ελληνικό, Αργυρούπολη, Τριανδρία, Ηράκλεια Κυκλάδων)

• Το κάθε ένα από τα δημοτικά διαμερίσματα των μεγάλων δήμων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Καλλιθέα, Περιστέρι)

• Αν η εκλογική περιφέρεια στην οποία ψηφίζει ο εκλογέας εκλέγει μέχρι 3 δημοτικούς συμβούλους, ο εκλογέας μπορεί να επιλέξει μέχρι 1 υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της εκλογικής του περιφέρειας. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να επιλέξει μέχρι 3 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της περιφέρειάς του.

• Ο εκλογέας μπορεί να επιλέξει μέχρι και 1 υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο άλλης εκλογικής περιφέρειας, όπου αυτές υπάρχουν (πχ. Ένας ψηφοφόρος της εκλογικής περιφέρειας Αργυρούπολης μπορεί να επιλέξει έναν δημοτικό σύμβουλο της εκλογικής περιφέρειας Ελληνικού).

• Ο εκλογέας επίσης μπορεί να επιλέξει 1 υποψήφιο τοπικό εκπρόσωπο (σε τοπικές κοινότητες με πληθυσμό έως 300 κατοίκους) ή 1 υποψήφιο του συμβουλίου τοπικής κοινότητας ή μέχρι 2 υποψηφίους του συμβουλίου δημοτικής κοινότητας
(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ) από skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου